TERUG
Kerkmuziek
Twee bijzondere cd's van Hooglander Willem van Twillert
Johanneskerk
Twee bijzondere cd's van Hooglander Willem van Twillert
De Hooglandse organist Willem van Twillert verrast liefhebbers van het kerkorgel maar ook andere steeds weer met prachtige muziek. Wie zijn virtuositeit en originele improvisaties niet kent van de Johanneskerk, kan hem op Youtube beluisteren. Of op cd's die hij telkens weer presenteert onder de naam van Stichting Promotie Orgel Projecten Amersfoort aanschaffen. Dan heb je wat moois in huis.

Van Twillert heef vers van de pers twee cd's gepresenteerd die zijn opgenomen op het beroemde Hinsz-orgel in Leens. Dat is in de orgelwereld zo'n geliefd orgel dat niet eens op de cd of het boekje staat in welke kerk die staat. Bij de cd's horen ook twee dvd's waarin de organist aan het werk gezien wordt. Tegenwoordig een must haast; bij veel orgelconcerten staan tegenwoordig ook schermen om de organist aan het werk te kunnen zien. Dat is altijd leuk.

Bij het beluisteren van de kersverse cd's (ze staan nog niet eens op Orgelnieuws.nl) bekruipt de liefhebber behalve een gevoel van bewondering en schoonheid, ook een lichte wrevel: waarom heb ik dit orgel nog nooit live beluisterd? Ze kunnen er wat van in Groningen, mooie orgels bouwen. Prachtige vulstemmen en tongwerken. Aanleiding voor het uitbrengen van de cd's was het 50-jarig bestaan van de orgelconcerten in Leens.

Wrevel ook omdat het zo zonde is dat je als gemiddelde orgelliefhebber en amateurorganist nog zoveel prachtige literatuur niet kent, die zelden gespeeld wordt op concerten. Van Twillert haalt werken uit het stof van Bernardo Storace, Gottfried Heinrich Stötzel, Johann Christoph Oley om er maar een paar te noemen. Natuurlijk ontbreekt de vader aller orgelspelers Bach niet, maar ook zijn bekende leerling Krebs niet. Van Twillert arrangeerde enkele koorbewerkingen uit cantates voor orgel waaronder het beroemde Bist du bei mir.

 

Van Twillert plaatst de stukken op twee cd's in chronologische volgorde. Zo kun je en passant vergelijken hoe de Vroege Barok overging in de Barok en de Empfindsame periode, voor de Romantiek. Het is alleen jammer dat de registratie er niet bij staat. Maar de cd's zijn heerlijk om naar te luisteren, thuis of in de auto. Echt Van Twillert: weer eens wat anders. 

 

De cd's zijn uitgeven door stichting POP en Animato Music Producations.

 

 

 

 bericht nr. 19008 :  geplaatst op 30-07-2017 en 164 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken