TERUG
Groene kerk
groen de zomer in, nieuwsbrief kerk in Actie en Tear over groene kerkenactie
Kerkinactie
groen de zomer in
nieuwsbrief kerk in Actie en Tear over groene kerkenactie
Groene Kerkendag op 7 okt in Amersfoort bij de Inham

Groen de zomer in

Nr. 19 Start van de zomer 2017 - Een nieuwsbrief van Kerk in Actie en Tear over de Groenekerkenactie. De Groenekerkenactie richt zich op alle geloofsgemeenschappen die werken aan het behoud van de schepping.

In deze 19de nieuwsbrief kondigen we onze jaarlijkse Groene kerkendag aan! Daarnaast nieuws uit het land. Maak kennis met Atie de Vos, of bezin over als dat bordje Groene Kerk er al even hangt.

Groen & Eerlijk 7 oktober zesde landelijke dag

De Groene Kerkendag is op 7 oktober 2017 in Amersfoort. Noteer de datum en meld u aan.
Bekijk het programma en stuur 't door in uw netwerk: persoonlijk uitnodigen werkt goed!
Kaarten bestellen!

Steeds meer groen

De eerste Oud Katholieke Kerk van Nederland heeft zich aangemeld de Statie Twente en Ommelanden te Hengelo (Ov.). De Martinuskerk in Markelo legde dit voorjaar zestig zonnepanelen.  

Even voorstellen

Sinds januari is Atie de Vos werkzaam als projectmedewerker Groene kerken. Haar twintig jaar ervaring als gemeente-adviseur zet ze nu in bij kerk in actie o.a. op het thema duurzaamheid. Een vraag aan Atie: "Wat raakt je hart Atie nu je de Groene kerken inspireert?" "Ik heb laatst een avond georganiseerd voor de groene-kerken-sprekerspool. En dan ontmoet je mensen die zo betrokken zijn bij de toekomst van onze wereld. Die een wereld willen nalaten aan de komende generaties waarop ieder een goed leven kan leven zoals dat door de Eeuwige is bedoeld: een TOV leven. Dat maakt me enthousiast". Deze inspiratoren zijn beschikbaar om in uw kerk, parochie of moskee een programma te bieden verder op weg naar duurzaam leven. Bekijk hier de sprekerspool

Groene Kerk: mopperen of hoopvol 

Het bordje ‘Wij zijn een Groene Kerk’ bij de ingang hangt er nu meer dan een jaar. Het begint te wennen dat bij de groeiende aandacht voor milieu en klimaat ook de kerken een steentje willen bijdragen in het overdragen van een duurzame wereld aan volgende generaties. Het bordje – en de activiteiten van de werkgroep  – zijn bedoeld om ons ook bij het betreden van de kerk aan die uitdaging te herinneren, een uitdaging die ons ook persoonlijk mag raken. Dat laatste is wel eens ongemakkelijk, zo blijkt uit gesprekken en anekdotes die iedereen meemaakt. Voor je het weet, ontstaat er in een gesprek een sfeer van verwijt – ’mag ik soms niet meer…?’ – of ruzie: ‘die milieurakkers maken onze economie kapot’ In de werkgroep hebben we laatst die ongemakkelijke ervaringen uitgewisseld.

Inspiratie door hoop
Over één ding waren we het eens. Liever laten we ons inspireren door de berichten van pioniers en vernieuwers die ons alternatieven aanbieden die duurzaamheid bevorderen. Om het in de taal van onze levensovertuiging te zeggen: we willen ons niet laten leiden door schuldgevoel maar door hoop – en door verantwoordelijkheidsgevoel. Dan blijft het bordje ’Wij zijn een Groene Kerk’ zijn werk doen.

Een bericht van de Werkgroep Groene Diaconessenkerk.
Ook groene kerk worden? Vraag meer info over aanmelden.
 

Sluiten of verbouwen? Kerk is nu hof

De Evangelisch-Lutherse gemeente in Amsterdam had in de wijk Bos & Lommer een kerk die te groot werd. En koos voor een voorbeeldige oplossing. De Augustanakerk werd verbouwd tot Augustanahof. Er wonen straks ouderen en jongeren die begeleiding nodig hebben. Na de verbouwing zijn er vijftien sociale huurwoningen, een gasthuis voor tijdelijke opvang, een kapel voor gebouw en buurt, en een ontmoetingsruimte met een grote keuken. Kortom een nieuwe, sociaal duurzame functie voor een kerk-in-de-buurt.  

‘Hoe maken we onze kerken groen?’

Op zaterdag 20 mei 2017 vond de regio-bijeenkomst plaats te Amersfoort georganiseerd door de PKN De Inham te Hoogland, de Johanneskerk te Amersfoort en de Raad van Kerken Amersfoort. De ochtend werd geopend door dagvoorzitter Huib Klamer (secretaris Raad van Kerken Amersfoort) met inspiratie uit het ‘Zonnelied’ van Franciscus.
 
Henk van der Honing, als vrijwilliger werkzaam bij de landelijke Groene Kerken Actie (van Kerk in Actie en Tear) vertelde over concrete stappen op weg naar verduurzaming. Ook gaf de werkgroep ‘de Groene Inham’, Gees Hummel en Johan van Dalen, en een lid van de werkgroep ‘de Groene Johannes’, Johanneke Maris, een presentatie over hoe hun kerken als Groene Kerken stappen hebben gezet.
 
Uit het verslag van Trinus Hoekstra (t.hoekstra@pkn.nl) Een langer verslag is op te vragen.Trinus Hoekstra, werkzaam bij Kerk in Actie, richt zich met name op regio-bijeenkomsten. Op basis van de themaochtend te Amersfoort werkt hij aan een format en  checklist voor regio-bijeenkomsten

Bezinning in de klimaatloop

Kent u de klimaatloop? Op 29 april was er in Amsterdam en in vele steden in de wereld een klimaatloop. U kunt zelf ook een klimaatloop organiseren met als doel bezinning op duurzaamheid. Deze zomer is een mooi moment om een plaatselijke klimaatloop voor te bereiden. Meer info vind u op Groenekerken
 


Cursus ‘Leven in verbondenheid’

In de katholieke geloofsgemeenschap Sint Petrus’ Banden (Driebergen) is vorige maand de cursus ‘Leven in verbondenheid’ afgesloten. Marjolein Tiemens-Hulscher ontwikkelde de cursus omdat ze geraakt werd door een zin in de encycliek Laudato Si’: “Als we ons innerlijke verbonden voelen met alles wat bestaat, zullen soberheid en zorg spontaan ontstaan.” Paus Franciscus ziet innerlijke verbondenheid als sleutel om te komen tot de ‘zorg voor ons gemeenschappelijke huis’.
 
De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten met werkvormen als lectio divina, biblio drama, scheppingswandeling en kennisoverdracht over de ecologische voetafdruk, voedsel en landbouw, klimaatverandering en de relatie met armoede. De intentie is om zowel vanuit de christelijke traditie als vanuit de biologie te laten zien dat alles met alles samenhangt. Meer info hier.

Maak van kerktuin een paradijs

Op zaterdag 1 juli is er een Scharrelmiddag bij de minderbroeders Franciscanen in Megen bij Oss. Dit is een inspiratiemiddag van Kerk- en Kloostertuinen. Een tuin kan de humus voor de ziel zijn. Maak daarom van een kerktuin een paradijs: met bijvoorbeeld een pluktuin voor de kerkversiering, met inheemse struiken en water voor vogels en andere dieren, met planten die naar de Bijbel, de christelijke traditie of het kerkelijk jaar verwijzen. De kerktuin kan ook een oase voor de buurt worden. Kijk voor ideeën op www.kerktuinen.nl en laat de waarde van de aarde zien. Info Scharrelmiddag

Meer agenda:

1 juli Scharrelmiddag Kerk- en Kloostertuinen in Megen
5 september Duurzame dinsdag 
9 september Batterij Recycledag
10 september Startzondag Protestantse Kerk in Nederland: Tip: er komt materiaal over duurzaam leven beschikbaar.
7 oktober Groene kerkendag in Amersfoort

Plek onder de zon

Op 22 juni was de finale van het milieuproject ‘Plek onder de zon’ voor basisscholen in Amsterdam. De winnaars gaan op schoolreisje naar het Naardermeer.
 
Zonne-energie: ver weg en in eigen straat
In het project ontdekken leerlingen de kracht van de zon. Leerlingen zetten zelf een zonnebloem in elkaar, die beweegt op zonne-energie. Ze leren hoe zonne-energie juist in ontwikkelingslanden - met als voorbeeld Cambodja -  het verschil kan maken. En ze onderzoeken hoe zonne-energie wordt opgewekt en bijdraagt aan het verminderen van CO2-uitstoot.
‘Plek onder de zon’ is een initiatief van ANMEC, PicoSol en de Amsterdamse Lutherse Diaconie. 

Grootouders voor het klimaat

Na de formatie van het nieuwe kabinet is het maar de vraag in hoeverre het klimaat hoge prioriteit op de politieke agenda zal krijgen. Al meer dan een half jaar vragen grootouders met verschillende acties aandacht voor een leefbare wereld in de nabije toekomst. Zo komt een groep grootouders elke 1ste en 3de donderdag van de maand bijeen op het Plein in Den Haag.

Manifest
Er is een manifest voor Een leefbare wereld voor onze kleinkinderen opgesteld. Deze is al aan diverse politieke partijen overhandigd.
  • de wereld van onze kleinkinderen wordt zeer ernstig bedreigd door klimaatverandering
  • de opwarming moet beperkt worden tot maximaal 1.5 graad: met de huidige afspraken komen we boven 3 graden uit
  • voor omschakeling naar een duurzame economie is een krachtig overheidsbeleid cruciaal
Ook de grootouders van groene kerken worden uitgenodigd om het manifest te ondertekenen. Sta op voor een krachtiger klimaatbeleid door de nieuwe regering. Lees het volledige manifest en onderteken het.
Webredacteuren gezocht
De redactie van www.kerkenmilieu.nl beheert een website over ‘duurzame omgang met de schepping’. Hoe wordt er gedacht over de klimaatveranderingen? Hoe zijn woord en daad bij elkaar te brengen? We zoeken versterking van de redactie met personen met respect voor religie en enthousiasme voor een beter milieu. Meer info

Al Gore komt met nieuwe film

Hij kwam er zelfs mee naar het filmfestival van Cannes. Klimaatactivist en oud-vice-president van de VS, Al Gore heeft tien naar na het enorme succes van An Inconvenient Truth een vervolgfilm gemaakt. Titel: An Inconvenient Sequel; de ongemakkelijke waarheid krijgt een vervolg. Volgens eerste beschrijvingen volgt de film Al Gore tijdens zijn wereldwijde lobbywerk voor een meer duurzame aarde. Hij geeft zijn bezorgdheid en optimisme door, met de bedoeling om zijn kijkers te informeren en te bemoedigen. Tien jaar geleden zorgde Al Gore’s eerste film voor een doorbraak in de bewustwording over klimaatverandering. Ook in veel kerken werd de rolprent vertoond. Op dit moment is nog niet duidelijk of en wanneer de opvolger in Nederland beschikbaar komt.


bericht nr. 18946 :  geplaatst op 23-06-2017 en 241 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken