TERUG
Levens beschouwing
Schiep God de oerknal?
Johanneskerk
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2017-04-04)
Lezing door de natuurkundige Peter Kluit uit Haarlem bij Café Zin! De bekende natuurkundige Stephen Hawking komt tot de conclusie dat God niet nodig was voor de oerknal. Het universum is volgens hem uit het niets ontstaan. Wat betekent deze conclusie voor het beeld van God als schepper van hemel en aarde?

In de natuurwetenschappen wordt gezocht naar verklaringen voor alles wat we kunnen waarnemen, zowel op de kosmische schaal van sterrenstelsels en zwarte gaten, als op de microschaal met de allerkleinste deeltjes. De ontdekking van het Higgs-deeltje was twee jaar geleden een doorbraak. Wat betekent dit voor ons beeld van God? Of heeft God afgedaan, en is het geloof overbodig geworden?

Het wordt een avond over de relatie tussen geloof en natuurwetenschap. Wij laten Peter Kluit aan het woord die midden in deze discussie staat, als natuurkundige van de kleinste deeltjes, én als gelovig mens. Heeft de wetenschap zijn geloof veranderd? Hoe is zijn Godsbeeld nu? Vervangt de filosofie de religie? Of komen we dichter bij het mysterie?

 Peter Kluit bij de Atlas detector op CERN, Geneve.

Dr. Peter Kluit is als wetenschapper verbonden aan het Nikhef te Amsterdam, het instituut voor subatomair onderzoek, waar hij deelneemt aan het ATLAS experiment om de geheimen van het heelal te verkennen. Eerder werkte hij 10 jaar in Geneve bij CERN, het Europese centrum voor kernonderzoek. Naast natuurkundige is hij ook filosoof en lid van de Remonstrantse Broederschap. Een veelzijdig en bevlogen wetenschapper!


Aanvang: 20,00 uur, Johanneskerk.
Kosten 5,-

bron: Maandbrief Johanneskerk uitgave: 25 mrt 2017
bericht nr. 18710 :  geplaatst op 31-03-2017 en 188 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken