TERUG
Oecumene
Nieuwsbrief Taize 20 maart .2017
OrganisatiesBuitenland
Nieuwsbrief Taize 20 maart . 2017

Nieuws uit Taizé

Taizé: Het begin van de 40dagentijd

Voor het begin van de 40dagentijd waren er meer dan 1500 jongeren uit Portugal in Taizé. Hiermee was het een van de grootste weken van de winter. Begin februari waren er vooral Franse middelbare scholieren, onder andere een groep uit Saint-Denis, Albi en Orléans. Al deze groepen kwamen met hun bisschop. Een andere kerkleider die onlangs langskwam was de president van de verenigde Protestante Kerk van Frankrijk, Dominee Laurent Schlumberger, hij leidde en workshop met als thema: ’verscheidenheid van christelijke uitdrukkingsvormen en de dynamiek van verbondenheid’.

De hele 40dagentijd zal het gebed dat broeder Alois tijdens het middaggebed uitspreekt verschijnen op de Taizé website www.taize.fr/prayers, op Taizé Facebook paginaTwitter and Instagram.

Engeland: Enkele ervaringen uit de voorbereiding van de ontmoeting in Birmingham

Samen met de kerken uit de stad organiseert de gemeenschap van Taizé een jongerenontmoeting in Birmingham. Deze zal plaatsvinden van 28 april tot en met maandag 1 mei. Twee vrijwilligers van Taizé, Ola en Davinia, zijn een tijdje geleden in de stad aangekomen. Tot dus ver hebben ze ontmoetingen en gebeden gehad met studenten, vrijwilliger geweest bij een voedselbank, jongeren ontmoet om hen uit te nodigen deel te nemen aan de ontmoeting en wijken bezocht waar de deelnemers zullen logeren. Meer informatie is vinden op de Facebook pagina.

Frankrijk: Een weekend van dialoog tussen moslims en christenen in Taizé begin mei

Van vrijdag 5 tot en met maandag 8 mei, vindt in Taizé een weekend van dialoog tussen moslims en christenenplaats. Franstaligen jongeren worden hiervoor gevraagd hun moslimvrienden uit te nodigen, in het bijzonder jongeren tussen 18 en 35 jaar. Het thema van het weekend is: ’De goddelijke aanwezigheid in on opwekken’. Naast het gebruikelijke dagritme in Taizé zullen er ontmoetingen en workshops zijn, in het Frans, met als doel de kennis van elkaars geloof te vergroten.

Duitsland: Een gebedswake tijdens de ’Kirchentag’

Als onderdeel van de herinnering aan 500 jaar Reformatie, zal Taizé deelnemen aan verschillende evenementen (meer daarover in een volgende nieuwsbrief). In Duitsland zullen op 28 mei, broeder Alois en andere broeders aanwezig zijn bij een gebed met liederen van Taizé. Dit gebed valt binnen het programma van de ’Kirchentag’ in Wittenberg, de stad van Luther, ander de oever van de Elbe.

Marokko: Een kleine tijdelijke gemeenschap van jongeren

De tijdelijke gemeenschappen gaan ook door in 2017. Hier is het verhaal van Nawojka (Poland), die voor een maand in Marokko was: “We leefde in een tijdelijke gemeenschap in Marrakech, daar deelde ik een appartement en mijn dagelijks leven met Maria uit Spanje en Caren uit Duitsland. Iedere morgen gingen we helpen in project voor kinderen die in een moeilijke situatie leven, we organiseerde activiteiten voor hen. Aangezien onze buren migranten waren brachten we ook veel tijd met hen door. Verder ontmoette we ook studenten voor het avondeten, om te bidden – of beide.”

Libanon: Een initiatief vol hoop

Na twee weken in Egypte te zijn geweest in november, zette twee broeders hun reis verder door drie weken naar Libanon te gaan. Dit is het verhaal van een ontmoeting tussen leiders van moslim- en christengemeenschappen in Tripoli, waaraan een van de broeder heeft deelgenomen: “We kwamen een grote zaal binnen waar de ontmoeting zou plaats vinden, zo’n 30 geestelijk leiders waren er al: Soenni en Alawi imams en sheikhs en ook Maronitische en Orthodoxe priesters. Het thema van de ontmoeting was: ’jongeren begeleiden in een tijd van crisis’. De avond was erg indrukwekkend door de atmosfeer van diepe en natuurlijke vriendschap tussen deze leiders. Het was direct duidelijk dat iedereen elkaar goed kende en dat een ware vriendschap hen verbond.”

Coexister: een vriendschap die zich verdiept

Sinds enkele jaren, dankzij de stichter Samuel Grzybowski, heeft de vereniging ’Coexister’ regelmatig groepen jongeren naar Taizé gestuurd. Het bijzondere aan deze initiatieven is dat deze jonge vereniging altijd jongeren van verschillende religies samenbrengt. Maud is een jonge Franse vrouw, ze was in Taizé met een van deze groepen. Ze deelt hier haar ervaringen.

Broeder Alois 2017: "Op weg naar eenheid op het Europese continent"

Tijdens de ontmoeting in Riga, presenteerde broeder Alois de vier voorstellen voor 2017: “Samen wegen van hoop bewandelen”. Hij voegde hier een oproep aan Europese leiders aan toe met als titel: "Op weg naar eenheid op het Europese continent - Als er migranten komen, laat ons dan voorbij gaan aan angst!”. Hier een klein deel daarvan: "Een toekomst van vrede vereist dat Europeanen hun bewustzijn moeten verruimen en solidariteit moeten laten groeien tussen alle landen die deel uitmaken van het continent. Het vermeerderen van contacten, manieren van delen en van samenwerking is essentieel."

Agenda

  • Zwitserland. Annika (Duitsland), Elsa (Frankrijk) en Judith (Duitsland) leven in een kleine tijdelijke gemeenschap [in Delémont, in de Zwitserse Jura van 5 maart tot 2 april.

Gebed

Christus Jezus, wij willen U met heel ons hart volgen. U roept ons op om ons tot God te wenden en op het Goede Nieuws te vertrouwen.bericht nr. 18655 :  geplaatst op 20-03-2017 en 219 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken