TERUG
Evenementen
Laudato Sií en financieel beheer Symposium op 22 april 2017
Kerkgenootsch. Ned.
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2017-04-22)
Laudato Sií en financieel beheer Symposium op 22 april 2017 in Utrecht

Met bisschop Gerard de Korte en kerkelijke financieel experts op het vlak van ethisch beleggen. Dagvoorzitter is Denis Hendrickx.

Utrecht, zaterdag 22 april

Symposium ‘Laudato Si’ en financieel beheer’

Datum: Locatie:

Programma

10.00 u. 10.30 u. 10.40 u.

11.10 u.

11.30 u.

12.00 u. 12.15 u. 13.15 u.

14.20 u. 15.30 u. 15.40 u.

zaterdag 22 april 2017
Protestants Landelijk Dienstencentrum, Joseph Haydnlaan 2a, Utrecht

Aankomst deelnemers, koffie en thee staan klaar
Welkom door dagvoorzitter, abt Denis Hendrickx o.praem.

Toespraak mgr. Gerard de Korte:
De implicaties van LS voor het kerkelijk beheer van gelden en goederen

Toespraak Jan Juffermans:
De divesteringsbeweging als antwoord op de milieucrisis.
-
Jan Juffermans is lid van het Platform Duurzame en Solidaire Economie en de Werkgroep Voetafdruk Nederland. Van 1978 tot 2010 werkte hij bij De Kleine Aarde. In 2010 stond hij op plaats 34 van De Duurzame 100 van het dagblad Trouw.

Panelgesprek met mgr. de Korte, dhr. Jan Juffermans en Huub Lems.

- Huub Lems werkte voorheen als fondsbeheerder binnen de PKN en is eindredacteur van het boek ‘Investeren in je/de missie’.

Korte presentatie van de workshops
Middagpauze, mogelijkheid informatiemarkt te bezoeken

Workshopronde 1:
workshops
a) ‘Ethisch Beleggen en duurzaamheid in de praktijk’ b) De Nieuwe Beurskoers’ c) ‘Investeren in je gebouw’

Workshopronde 2 keuze uit dezelfde workshops
Dagsluiting door dagvoorzitter
Mogelijkheid na te praten onder het genot van een drankje en hapje

Beschrijving workshops

Ethisch beleggen en duurzaamheid in de praktijk

In deze workshop zal worden uitgelegd wat duurzaam beleggen betekent en wat de ontwikkelingen op dit terrein zijn. Ook zal worden stilgestaan bij de stand van zaken in Nederland binnen de kerkelijke organisaties op basis het onderzoek dat door de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) met steun van Oikocredit is gedaan en wat de verantwoordelijken voor financieel beheer binnen de kerkelijke instellingen praktisch kunnen doen.

De workshop die een interactief karakter heeft, zal worden voorgezeten door Prof. Dr. George Molenkamp. De inleiders zijn: Mr. Floris Lambrechtsen, Drs. Marian Hogeslag en Ir. J. Van de Kolk.

Floris Lambrechtsen werkte in Londen bij een bekende internationale milieujurist en maakte in 1998 de overstap naar KPMG Sustainability. Hier hield hij zich bezig met het adviseren van financiŽle instellingen en adviseren op het gebied van verantwoord beleggen. In 2007 richtte hij DoubleDividend op vanuit de overtuiging dat kapitaal beter benut kan worden ten behoeve van onze samenleving.

Marian Hogeslag werkte bij de participatiemaatschappij van BNP Paribas in Nederland. Zij hield zich hier onder meer bezig hield met het beleggen in familiebedrijven. In 2004 richtte ze ActivInvestor Management op, een bedrijf dat zich specialiseerde zich in het beleggen in vastgoedaandelen, corporate governance en betrokken aandeelhouderschap. Zij is medebestuurslid van DoubleDividend en houdt zich onder meer bezig met beleggen en de ESG-analyses. (ESG staat voor: Environmental, Social, Governance). Marian is coauteur van 'Goudmijn, alles wat een vrouw moet weten over geld' en 'Met minder euro's door het leven'.

Jan van der Kolk heeft het grootste deel van zijn loopbaan gewijd aan advieswerk op het gebied van duurzame ontwikkeling bij overheden en grote ondernemingen, waaronder diverse financiŽle instellingen.

George Molenkamp was tot zijn pensionering in 2007 internationaal werkzaam op het terrein van management voor milieu en duurzaamheid binnen grote ondernemingen en als bijzonder hoogleraar (Faculteit Economie en Bedrijfskunde) van de Universiteit van Amsterdam.

De Nieuwe Beurskoers - geŽngageerd aandeelhouderschap

Vaker dan in Europa, zoeken kerken en Christelijke organisaties in Angelsaksische landen het gesprek met de beursgenoteerde ondernemingen waarin ze beleggen. Dat gesprek gaat dan over hoe de ondernemingen omgaan met de aarde en de mens. De Church of England heeft daartoe bijvoorbeeld de Ethical Investment Advisory Group (EIAG) opgericht. In Amerika zijn de zusters van de Missionary Oblates of Mary Immaculate een voorbeeld van een actieve, maatschappelijk georiŽnteerde aandeelhouder. De Nieuwe Beurskoers laat zich door deze voorbeelden inspireren en wil namens haar leden Christelijke organisaties en particulieren het maatschappelijke gesprek met Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen aangaan.

In deze workshop wordt inzicht gegeven in de verschillende vormen van ’shareholder engagement’ en worden voorbeelden uit de Christelijke wereld behandeld. Ook wordt meer verteld over het initiatief van De Nieuwe Beurskoers.

De workshop wordt verzorgd door Koert Jansen en Kees Gootjes. Koert Jansen was onder meer fondsmanager bij Triodos Bank en is momenteel directeur van Incluvest, een onderdeel van Woord & Daad. Daarnaast is hij oprichter van Fair Finance Agency. Kees Gootjes werkte bij de VBDO en was daar onder meer verantwoordelijk voor het onderzoek naar duurzaam beleggen onder kerken. Momenteel werkt Kees als verification manager bij de Fair Wear Foundation. Zowel Kees als Koert zijn nauw betrokken bij de oprichting van De Nieuwe Beurskoers.

Investeren in je gebouw

De workshop zal worden gegeven door Bernard Wesseling, duurzaamheidsadviseur SchoonZon.

Nadere informatie over de workshop volgt. bericht nr. 18642 :  geplaatst op 15-03-2017 en 296 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken