TERUG
Pastoraat
Pastoraat nieuwe stijl in Barneveld
Protestants
Pastoraat nieuwe stijl
Hoe doelgroepdenken zijn intrede deed in het pastoraat van de Protestantse Gemeente Barneveld. Ds. Van Iperen over 'plussers' en 'bouwers'.
De Protestantse Gemeente Barneveld doet aan doelgroepenpastoraat. “Het roept nieuwe creativiteit op en we bereiken mensen die we eerder niet bereikten”, zegt dominee Wilbert van Iperen die samen met zijn collega’s aan de wieg staat van deze verandering in structuur. Op de Landelijke Pastorale Dag op 1 april a.s. houdt hij er een workshop over.De Protestantse Gemeente Barneveld telt vierduizend gemeenteleden over vier wijken. Het bijzondere pastoraat - bij geboorte, ziekte en rouw - is nog steeds wijkgebonden, het doelgroepenpastoraat is wijkoverstijgend. Deze verandering in structuur zorgde ook voor een verandering in denken en in activiteiten, vertelt Van Iperen. “Mensen die verbonden zijn aan een bepaalde doelgroep krijgen een uitgesproken opdracht mee: ze zijn verantwoordelijk voor deze pastoraatsgroep en ontwikkelen er een aantal activiteiten voor.”

Omzien naar elkaar

Het boek ‘In beweging blijven: De gemeente op reis met de middengeneratie’ van ds. Simon Dingemanse en rapporten van de Protestantse Kerk over twintigers en dertigers brachten Van Iperen ertoe anders na te gaan denken over pastoraat. “In de gemeente gaat het bij pastoraat eigenlijk altijd over de wijk in, mensen thuis bezoeken. Maar als je pastoraat definieert als omzien naar elkaar, kun je daar allerlei bestaande ontmoetingen onder brengen. Dan is het een kwestie van mensen faciliteren en stimuleren in pastoraal denken.”

Er werden pastoraatsgroepen vastgesteld. Daarbij is niet zozeer in leeftijdsgroepen gedacht als wel in ‘profielen’. “De ‘plussers’ zijn bijvoorbeeld mensen die de kinderen al het huis uit hebben maar nog volop bezig zijn met hun werk. Zij zijn vaak actief binnen het vormings- en toerustingswerk. Die activiteiten hebben we nu ondergebracht bij de plussers. Bestaande activiteiten vallen dus onder een pastoraatsgroep. De groep ziet vervolgens om naar elkaar. Het wil overigens niet zeggen dat niet-plussers niet welkom zijn, het is een werkmodel.”

Ruimte voor andere dingen

Zelf is Van Iperen onder meer verantwoordelijk voor ‘Met ds. aan tafel’. Primaire doelgroep zijn de ‘starters’, mensen die net op zichzelf wonen, net aan het werk zijn, in de regel twintigers. “Ik nodig mezelf uit bij deze jonge mensen, in hun huis, en vraag hen om anderen in hun profielgroep uit te nodigen. Ik eet met hen en bespreek een aantal stellingen over bijvoorbeeld geloof, zingeving, vriendschap en werk met hen.” Naast ‘plussers’ en ‘starters’ zijn er de groepen ‘jeugd’, ‘bouwers’ en ‘senioren’.

Het werken met pastoraatsgroepen geeft elan en zorgt ervoor dat nieuwe mensen bereikt worden. “Maar lang niet iedereen wordt actief”, haast Van Iperen zich te zeggen. “Het zijn bescheiden succesjes die we vieren.”

Een van die succesjes is dat het tekort aan wijkbezoekers verleden tijd is. In de doelgroep ‘senioren’ is een bezoekgroep van mensen die elk vijf tot tien adressen van andere senioren onder hun hoede hebben die ze twee tot drie keer per jaar bezoeken. “Die mensen vonden we met groot gemak. De ouderen in de wijken worden dus bezocht. Dat geeft de predikanten ruimte voor andere dingen.”

>Op de Landelijke Pastorale Dag gaat Van Iperen in zijn workshop met deelnemers onder meer in gesprek over de kern van pastoraat en de kansen en beperkingen van doelgroepenpastoraat.

zaterdag 1 april Landelijke Pastorale Dag, Scholengemeenschap De Goudse Waarden, Kanaalstraat 31, 2801 SH Gouda.

Meer informatie over workshops en aanmelden vindt u op www.protestantsekerk.nl/lpd


bron: Protestantse Kerk Nederland uitgave: 15 mrt 2017
bericht nr. 18640 :  geplaatst op 15-03-2017 en 170 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken