TERUG
Kerkconcert
Slingerland Singers zingen Rossini's 'opera-mis' Petite Messe Solenn
Francisc-Xaver
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2017-04-01)
Slingerland Singers zingen Rossini's 'opera-mis' Petite Messe Solennelle|

  • De Slingerland Singers

    Anne van Houwelingen 
  • De Slingerland Singers

    Anne van Houwelingen 

Datum:

zaterdag 1 april 2017, 
20:00 tot 22:00

Locatie:

't Zand 31, Amersfoort
St. Franciscus Xaveriuskerk
Amersfoort

Gioacchino Rossini (1792-1868) was een gevierd operacomponist. Aan het eind van zijn leven schreef hij de Petite Messe Solennelle, die hij een oudedagszonde noemde. Op 1 en 2 april voeren de Slingerland Singers deze opera-achtige mis uit in Amersfoort en Bussum. De bezetting is zoals Rossini die bedoeld heeft: een klein koor, begeleid door piano en harmonium. Vier leden van het semiprofessionele kamerkoor nemen de solo's voor hun rekening. Hannie Slingerland staat op de bok.

 

 

Componist met humor 

Met een tijdsduur van bijna anderhalf uur is de Petite Messe Solennelle niet bepaald 'petite'. Het stuk heeft ook meer het karakter van een wervelende opera in Belcanto-stijl dan van een plechtige mis. Op de laatste pagina van de partituur schreef Rossini: 'Goeie God. Hier dan eindelijk mijn arme kleine mis. Is het heilige of verdoemde muziek die ik schreef? Zoals u weet, ben ik geboren voor de komische opera. Een beetje hoofd, een beetje hart... alles zit erin. Wees me dus genadig en gun me het Paradijs.'

 

Rubensiaans engelenkoor

Rossini schreef de mis voor een klein ensemble. 'Acht zangers voor het koor en vier voor de solo's volstaan. Twaalf engelen in totaal.' Geen engelachtig jongenskoortje, maar stevige zangers 'van de drie sekses - mannen, vrouwen en castraten'. Vrouwen mochten destijds niet zingen in de katholieke kerk. Rossini vroeg Pius IX om dit edict ongedaan te maken. Zijn wens werd ingewilligd, maar pas na zijn dood. Tijdens zijn leven kon de mis daarom alleen in huizen en theaters worden uitgevoerd.

 

Zingende operaliefhebbers

De Slingerland Singers zijn professionele zangers en gedreven amateurs. Het ensemble wordt geleid door operazangeres, zangpedagoog en koordirigent Hannie Slingerland. Veel van de zangers vertolken graag operarepertoire. De Petite Messe Solennelle met z'n operatrekjes is dan ook een koorwerk naar hun hart.

 

 

 bericht nr. 18610 :  geplaatst op 08-03-2017 en 287 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken