TERUG
Kerkconcert
REFORMATIO op 1 april 2017
St Joriskerk
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2017-04-01)
REFORMATIO op 1 april 2017
Op 1 april 2017 brengt Capella Amersfoort in de St. Joriskerk te Amersfoort een historische collage rond het leven van Martin Luther (1483-1546). Met muziek uit het Vaticaan, wereldlijke klanken, Lutherse kerkmuziek, en latere muzikale reacties op de grote gebeurtenissen rond de Reformatie.

REFORMATIO


 

 In 1505 belandde een 21-jarige student rechten op terugreis van een bezoek aan zijn thuis in een hevige storm. Bijna getroffen door de bliksem wendde hij zich vol doodsangst tot de Allerhoogste en beloofde zijn leven ten dienste te stellen van God.

In het klooster vond hij geen rust. Een pelgrimsreis naar Rome vervulde hem met desillusie over de valsheid en armoede in de kerk. Mensen op zoek naar ontferming konden betalen voor vergeving van zonden en een plek in het hiernamaals. Terug in Wittenberg vond hij eindelijk een genadige God in een nieuwe lezing van de Psalmen en de brieven van Paulus. In 1517 schreef hij 95 stellingen tegen de kerkelijke hypocrisie en uitbuiting ten behoeve van de bouw van de nieuwe Sint Pieter in Rome. Waardoor hij de meest beruchte persoon in Europa werd.

‘Hier sta ik. Ik kan niet anders. God helpe mij. Amen’, zou Martin Luther (1483-1546) gezegd hebben, toen hij voor de jonge keizer Karel V stond om zichzelf te verdedigen, nadat paus Leo X hem had geëxcommuniceerd. Met de keuze van het Vaticaan de nieuwe beweging te weren, was de Reformatie een feit.

De decennia erop spitsten de conflicten zich toe. Overal in Europa zette de humanistisch geïnspireerde vrije gedachtewisseling over het geloof en de mens als individu zich door. Door Luther geïnspireerde gelovigen organiseerden zich. Ongedisciplineerde Duitse en Spaanse soldaten gingen zich in godsdienstoorlogen te buiten aan plundering, moord, verkrachting, en zelf de ontering van Rome. En met de Contrareformatie van het Concilie van Trente (1545-1563) nam de ook hervorming van de Rooms-Katholieke Kerk een aanvang.

 

Wie was Martin Luther? Hoe klonk de muziek van zijn tijd? Welke bijdrage leverden hij en zijn tijdgenoten aan de muzikale ontwikkeling? De Reformatie genereerde niet alleen intens religieus debat en culturele ontwikkelingen, maar zorgde tevens voor een explosie van klanken.

Op 1 april geeft Capella Amersfoort een concert rond de Reformatie. In een historische collage rond het leven van Luther klinken muziek uit het Vaticaan, wereldlijke klanken, Lutherse kerkmuziek, populaire melodieën en latere muzikale reacties op deze historische gebeurtenissen.

Concert ‘Reformatio’ – Capella Amersfoort met o.a. werken van Josquin des Prez, Martin Luther, Heinrich Schütz, Tomas Luis de Victoria, William Byrd, Johann Christoph Bach, Marcel Duruflé en Herbert Howells
Plaats en tijd – 1 april 2017, St. Joriskerk, Amersfoort, aanvang 20.15 uur.

Kaarten kun je hier bestellen.

Lijkt het je leuk om een Reformatiewandeling in de stad Amersfoort te doen? Dan kan dat ook op 1 april Het Gilde Amersfoort organiseert dan om 15.00 uur een stadswandeling. Opgave bij hen voor 23 maart. Voor meer informatie ga je naar hun site.bericht nr. 18598 :  geplaatst op 06-03-2017 en 327 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken