TERUG
Liturgisch jaar
Bezinning in veertigdagentijd
Protestants
Bezinning in veertigdagentijd
Vandaag is het Aswoensdag en start de veertigdagentijd. De Veertigdagentijdkalender en app bieden dagelijks momenten van bezinning. Vanaf Aswoensdag dag zijn er veertig vastendagen; de zondagen worden niet meegerekend. Het is een tijd van inkeer.

  Veel christenen vasten in de veertigdagentijd. Zij onthouden zich van bepaalde gewoontes als alcohol drinken of snoepen. Of ze kijken minder tv of gebruiken de auto minder, kortom: zoeken een bewustere levensstijl. In de bergrede komen drie belangrijke dimensies voor de vastentijd naar voren: vasten, bidden en aalmoezen geven. Het geld dat wordt uitgespaard door te vasten wordt vaak aan een goed doel gegeven.

Daarmee vast u niet alleen voor uzelf, maar ook met het oog op uw medemens. In de kerk Kerk in Actie voert in deze kerkelijke periode campagne, samen met vele kerkelijke gemeenten en donateurs. Thema dit jaar is ‘Sterk & Dapper. Deel als Jezus'. Op weg naar Pasen wordt in deelnemende gemeenten tijdens de dienst een vorm van sterk en dapper zijn verkend. Er wordt voor verschillende projecten gecollecteerd. Ondersteunend materiaal is beschikbaar.

 

Meer informatie: www.kerkinactie.nl/40dagentijd

Bezinning thuis Voor bezinning thuis is er de veertigdagentijdkalender, in de vorm van een boekje, die aansluit bij het thema ‘Sterk en dapper’. De kalender bevat veel meditatief materiaal in de vorm van gebeden, gedichten en bijbelteksten met uitleg. Voor elke dag op weg naar Pasen een stukje bezinning. De kalender is te bestellen via www.protestantsekerk.nl/webwinkel of (030) 880 18 80.

 

Een andere vorm van bezinning vindt u in de 40dagentijdapp. Deze biedt elke dag een bijbeltekst met korte uitleg. Verschillende predikanten, uit Nederland en uit andere delen van de wereld, vertellen wat de veertigdagentijd voor haar of hem betekent, en staan stil bij sterke en dappere mensen die zij bewonderen. Heeft u een i-Phone, dan kunt u de 40dagentijdapp downloaden in de appstore. Heeft u een android-telefoon, dan kunt u de app downloaden in de playstore van google. Let op: de app is ontwikkeld voor een android telefoon versie 4.1 en nieuwer en een iPhone compatible vanaf iOS8.

Heeft u een oudere telefoon, dan kan het zijn dat de app niet goed wordt weergegeven. Wek hoop ‘Wanneer je vast,schep dan een nieuwe orde in je wereldzodat je lotsverbonden raaktmet ieder mensdie brood of recht ontbeert.Deel in die mate dat zijn honger wordt gestild.Wek hoop die dagelijks en voor ontelbareneen weg aanlegt naar Pasen.’

Uit ‘Wanneer je vast’, Kris Gelaude. [bron: Voor wie verstilling zoekt, impressies en gedachten, uitg. Averbode | Forte] >Beeld:

 

Jeltje Hoogenkamp...
bericht nr. 18597 :  geplaatst op 06-03-2017 en 183 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken