TERUG
Kerk en samenleving
HOE KIES JE MET WIJSHEID EEN LEVENSBESCHOUWING DIE WERKELIJK BIJ JE PAST?
Org.Nederland
HOE KIES JE MET WIJSHEID EEN LEVENSBESCHOUWING DIE WERKELIJK BIJ JE PAST?

kieswijzerHoe kies je met wijsheid een levensbeschouwing die werkelijk bij je past? Godsdienstantropoloog André Droogers stelde een objectieve Kieswijzer levensbeschouwing op. Hierin beschrijft hij vijfenzeventig opties met steeds twee alternatieven. Voor zinzoekers werkt het als een handige routeplanner. Wie al heeft gekozen, checkt of die bestemming nog steeds past.

Steeds meer mensen zoeken hun levensbeschouwelijke heil buiten de gebaande paden. Vroeger bepaalden kerken de richting. Nu maakt de meerderheid van de Nederlandse bevolking zelf uit wat zinnige antwoorden zijn op vragen als ‘wat is de reden van mijn bestaan?’. Daarbij maakt men gebruik van verschillende inspiratiebronnen, zowel religieuze als atheïstische. Tegenwoordig zijn het vooral de media die als leveranciers van ideeën fungeren. Het aanbod waaruit men kan kiezen is groter en gevarieerder dan ooit en kan desoriënterend werken. Deze praktische zingevingsgids helpt de lezer om zich te oriënteren binnen het uitgebreide spirituele landschap.

Blijf je bij je keuze van weleer, maak je steeds opnieuw keuzes, of ben je je misschien niet eens bewust van je levensbeschouwelijke houding? Kieswijzer levensbeschouwing maakt je bewust van je eigen positie.

‘[…] genuanceerde kennis van zaken wordt gepaard aan luchtige nuchterheid. Doe de tests, en ontdek wat je ten diepste gelooft. Ook als je dacht niets te geloven. Wat een fantastisch boek!’
– Désanne van Brederode, schrijver en filosoof

Gebruiksaanwijzing van de Kieswijzer levensbeschouwing:
– Vul de kieswijzer in en ontdek aan de hand van twintig mogelijke levensbeschouwelijke houdingen waar je nu staat.
– Aan het begin van elk hoofdstuk staat een kieslijst. Vul deze in. De uitkomst verwijst naar een bladzijde met toelichting op het gekozen standpunt.
– Als je het hele boek leest, word je systematisch per deelonderwerp aan het denken gezet over de vraag welk type levensbeschouwing bij jou past.
– Pak het boek er geregeld nog eens bij als naslagwerk.

Over de auteur
André Droogers (1941) is emeritus hoogleraar Culturele Antropologie, in het bijzonder Religieuze en Symbolische Antropologie, aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Recent publiceerde hij Zingeving als spel (2010), God 3.0 (2014), Religion at Play (2014) en Boodschap aan elkaar (2016).

Voor meer informatie kijk op www.andredroogers.nl en www.kieswijzerlevensbeschouwing.nl.bericht nr. 18527 :  geplaatst op 17-02-2017 en 178 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken