• Peter Kaim en Edgar Koning: 'Grote behoefte aan opvang voor gescheiden ouders'

    Bert Vos 

'Helft van de huwelijken in Vathorst strandt'

AMERSFOORT Per jaar scheiden er in Nederland 35.000 stellen. Met als piek de eerste paar maanden na de jaarwisseling. En als een huwelijk op de klippen loopt, moet een van de partners vaak de deur uit. Meestal de man. Soms na een tijdje, soms acuut. Vind dan maar eens betaalbare of geschikte woonruimte in een overspannen woningmarkt. Daar willen ervaringsdeskundigen, Edgar Koning, gescheiden vader van drie kinderen, en Peter Kaim, die de scheiding van zijn ouders meemaakte, iets aan doen. Hun oplossing: Parentshouses.

 

Bert Vos

 

Voordat hij een woning kreeg in de buurt van zijn kinderen, zwierf Koning van adres naar adres. ,,Dat is nu gelukkig verleden tijd." De scheiding hakte er flink in. Ik was mijn zelfvertrouwen kwijt en heb in mijn bedrijf onverstandige keuzes gemaakt, waardoor het ook daarmee niet goed ging." Hij moest de moeilijke stap zetten en zijn gezin verlaten. Omdat hij nog een hypotheek op zijn naam had staan kwam hij voor een huurwoning niet in aanmerking. Zelfs niet in de vrije sector. Daarna volgde een traject van tijdelijk wonen. Het motiveerde hem om zich in te zetten voor lotgenoten. ,,Mijn ervaring blijkt een standaardverhaal voor mensen in dezelfde situatie. Een verborgen groep die niet opvalt. Amersfoort telt ongeveer 1500 zogenoemde bankslapers", zegt Kaim. ,,Een deel hiervan is onze doelgroep; mensen met relatieproblemen die op zoek zijn naar een tijdelijk onderkomen, een thuis voor zichzelf en de kinderen."

 

KINDEREN De ouders van Kaim scheidden toen hij zes jaar oud was. Zijn vader kwam in een stacaravan terecht. In de zomer was het nog leuk, maar in de winter niet. Het was te ver om er zelf naar toe te gaan. Toen zijn vader een huurhuis vlakbij kreeg, kon hij naar hem toe wanneer hij dat wilde. ,,Daar hebben mijn broer en ik de beste herinneringen aan." Hij wil samen met Koning een keten van Parentshouses opstarten. ,,In Amsterdam heb je er al vier. Maar wij willen een landelijke stichting die lokale initiatieven gaat ondersteunen. Om te beginnen in Amersfoort. We denken in deze gemeente aan vijftig opvangplekken, waar ouders ook hun kinderen kunnen ontvangen. De gemeenteraad sprak hier een paar jaar geleden al over, maar een oplossing kwam er niet. Ook omdat je de mensen waar het ons om gaat niet ziet. In Vathorst heb je echter een scheidingspercentage van vijftig procent." 

 

De initiators zijn druk bezig met de financiering en in gesprek met diverse partijen zoals de woningcorporaties, het wijkbeheerteam, fondsen en kerken. ,,Een van de belangrijkste redenen dat wij dit doen is omdat een echtscheiding een enorme impact heeft op kinderen. Dit blijkt uit onderzoek. Jaarlijks verliezen in Nederland 14000 kinderen op deze manier het contact met één van de ouders. Door snel een stabiele thuissituatie te creëren voor ouder en kind(eren) verkleint de kans op problemen. Zowel op de korte als langere termijn. Daar heeft iedereen baat bij.''

 

FINANCIERING De verblijfsduur in Parentshouses is maximaal een jaar. Gedurende die tijd kan het leven weer op de rails worden gezet met indien nodig - professionele hulp. ,,Het is dus niet gewoon een jaartje wonen en dan weer weg. Er wordt ook echt aan verbetering van de situatie gewerkt. We streven naar een organisatie met een professionele kern en vrijwilligers." De twee Amersfoorters zijn nu bezig met het maken van een blauwdruk. Ze zijn er van overtuigd, dat de financiering gaat lukken. ,,Er is een grote behoefte aan een voorziening als Parentshouses. We zoeken mensen die ons willen helpen met het mogelijk maken en een goede penningmeester", aldus Kaim en Koning. 

 

Voor meer informatie www.parentshouses.nl