TERUG
Kerkgebouw
Ermelose kerken aan de slag met duurzaamheid
Org.Nederland
Ermelose kerken aan de slag met duurzaamheid
Ruim 20 kerkrentmeesters, kosters en gebouwenbeheerders bezochten afgelopen woensdagavond de informatieavond Kerk & Duurzaamheid in het gemeentehuis van Ermelo. De avond was een initiatief van de gemeente Ermelo in samenwerking met energieloket Veluwe Duurzaam. Meer dan tien kerkgenootschappen waren vertegenwoordigd, samen goed voor ongeveer 35 (kerk)gebouwen in Ermelo en omgeving.


De gemeente Ermelo wil in 2030 energieneutraal zijn en zoekt naast het bedrijfsleven en particulieren ook graag het contact met maatschappelijke organisaties zoals kerken. Het onderwerp van de avond was energiebesparing in kerkgebouwen, aangevuld met informatie over het  Fair Trade label. Wethouder van Eijsden deed een beroep op de kerken om zich in te zetten voor duurzaamheid.

David Ketel en Truus Appelman van de Taakgroep Kerk & Milieu/Samenleving uit Bennekom hebben ervaring met het verduurzamen van kerken in Bennekom en gaven een toelichting over duurzame kerkverwarming en het Fair Trade label. Hierna was ruimte voor kerken om in kleine groepen tips en plannen uit te wisselen. Daaruit ontstonden verassende ideeën zoals: verwarmen via infraroodpanelen, duurzame verf gebruiken, of aansluiten bij de lokale energiecoöperatie door het kerkdak beschikbaar te stellen voor zonnepanelen. Daarbij kwam een belangrijke vraag naar voren: ‘Wat mag er in een gemeente- of rijksmonument?’ Dat bleek meer te zijn dan verwacht.

Energiekostenbesparing was een prominent onderwerp, maar de kerken gaven aan dat hun grootste belang de zorg voor de schepping is. Aan het eind van de avond zijn er ideeën geopperd om ook in de toekomst elkaar op de hoogte te houden en verder op weg te helpen.

Meer informatie over het verduurzamen van kerken is te vinden op www.veluweduurzaam.nl/kerken.

Bekijk meer foto's op Facebook >> bericht nr. 18487 :  geplaatst op 11-02-2017 en 149 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken