TERUG
Prediking
Directeur Theater De Lieve Vrouw in zeventiende Preek van de Leek
Francisc-Xaver
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2017-02-12)
Directeur Theater De Lieve Vrouw in zeventiende Preek van de Leek op 12 febr.
Friederike Weisner, directeur van Theater De Lieve Vrouw, beklimt zondag 12 februari de kansel van de St.Franciscus Xaveriukerk. Zij is de zeventiende lekenpreker die in de Amersfoortse Preek van de Leek invulling geeft aan de oeroude kerkelijke liturgie. Friederike verhaalt over de belangrijke rol die kunst, in al haar verschijningsvormen, in haar leven heeft gespeeld čn over de rol die het juist in deze bewogen tijden zou moeten hebben.


Amersfoort - Opgegroeid in een katholieke streek in het uiterste Zuid-Westen van Duitsland, bij de Franse en Zwitserse grens, dichtbij Italië, kreeg Friedrike een aantal belangrijke waarden mee die haar leven tot nu toe zowel beroepsmatig als privé kleuren: Europeaan zijn, de waarde van ontmoetingen met mensen van over de hele wereld en de belangrijke rol die wetenschap en kunst spelen bij het zoeken naar antwoorden op datgene wat er om ons heen gebeurt.

De kerk speelde niet een grote rol in haar leven, maar, zegt ze hierover: "Mijn kerken zijn vanaf mijn vroegste jeugd de theaters, galerieën, musea, filmhuizen en concertzalen. De betekenis die de makers scheppen voor de kijkers, voor de wereld, fascineren me en raken mij iedere keer weer." Tijdens haar Preek van de Leek deelt Friederike met haar toehoorders iets van de emotie die verschillende kunstvormen kunnen oproepen.

 

De kapstok voor de preek van Friedrike Weisner is het Bijbelverhaal over de aanbidding van het gouden kalf: de betekenis van het beeld. Beelden bepalen in toenemende mate onze blik op de wereld. Beeldvorming, niet altijd even genuanceerd, ligt op de loer. "Wij zijn beelddragers", zegt ze hierover. "De beelden die we krijgen voorgeschoteld moeten worden geanalyseerd, geduid, soms zelfs kapotgemaakt om er een ander, misschien wat genuanceerder beeld van te maken." De Amersfoortse singer-songwriter Bas Bons, onder meer bekend van zijn optreden in 'De beste singer-songwriter van Nederland', geeft met zijn muziek een extra dimensie aan de woorden uit de preek.

 

Voor de Preek van de Leek worden meer of minder bekende Amersfoorters uitgedaagd om de kansel te beklimmen. Niet om een lezing te houden, maar om voor één keer de beproefde vorm van een kerkdienst te volgen en daar zowel met tekst als muziek een eigen invulling aan te geven. Lekenprekers verbinden belangrijke maatschappelijke of individuele thema's met een Bijbelverhaal.

 

De Preek van de Leek, die wordt gehouden in de St. Franciscus Xaveriuskerk aan 't Zand 32, begint om 16.00 uur en is vrij toegankelijk. Tijdens de dienst wordt gecollecteerd voor het in stand houden van dit Amersfoortse initiatief, dat bezig is met een vijfde seizoen.

 

 bericht nr. 18477 :  geplaatst op 07-02-2017 en 259 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken