TERUG
Diaconaat
Voedselbank verruimt normbedrag
Org.Amersfoort
Voedselbank verruimt normbedrag
De Amersfoortse voedselbank volgt de nieuwe richtlijnen van de landelijke vereniging Voedselbanken Nederland, waartoe ook Voedselfocus Amersfoort behoort. Vanaf nu is ondersteuning iets gemakkelijker toegankelijk.

Amersfoort - "Iedereen die voor het eerst naar de voedselbank komt, schaamt zich dood", vertelt Cieka Galenkamp, coördinator van Voedselfocus Amersfoort. "Maar aarzel niet als je twijfelt of je recht hebt op wekelijkse voedselpakketten. Vanaf nu geldt een ruimer normbedrag. Maak gebruik van de mogelijkheden en kom langs met je papieren."

 

 

Het normbedrag dat een gebruiker van de voedselbank maandelijks mag overhouden om van te leven, is nu twintig euro hoger. Voor alleenstaanden is de norm verhoogd van 200 naar 220 euro. Cieka vertelt: "Achtergrond van deze verhoging ligt onder meer in de ruime aanvoer van versproducten als fruit, zuivel en ingevroren vlees. Ook verloopt de doorstroming van klanten goed. Veel nieuwe mensen komen naar de voedselbank, maar hun ondersteuning duurt slechts kort. In december hadden we 450 gebruikers, intussen ligt dit aantal op 380."


Het genoemde normbedrag is het bedrag dat een huishouden overhoudt na aftrek van vaste lasten zoals de woonlasten voor huur en energie en van de kosten van ziektekostenverzekering en eventuele terugbetaling van schulden. "Bij de vaststelling van het nieuwe normbedrag hebben we het advies van het NIBUD en SCP meegenomen. Het gaat niet om meer luxe, maar wel om de kosten van een gezond voedselpatroon, inclusief fruit en vaker iets te drinken", aldus Cieka. Ook is er goed nieuws voor de groep met een maandelijks normbedrag van 220 tot 240 euro. Vanaf 13 februari komt deze groep in aanmerking voor één maandelijks pakket. Wie dit aangaat kan zich aanmelden op het spreekuur.

 


In Nederland leven naar schatting 1,2 miljoen arme mensen. Voor Amersfoort zou dit gegeven een hoger aantal gebruikers van de voedselbank veronderstellen dan de huidige 380. Met circa drieduizend personen die een bijstandsuitkering ontvangen, vraagt Cieka zich af: "Waar zitten de anderen? Veel hangt ervan af of mensen een goed netwerk hebben, bijvoorbeeld familie die af en toe wat toeschuift." Cieka besluit: "We hebben natuurlijk regels, maar wat we redelijk vinden bepalen we zelf. Het gaat ons om de menselijke maat. Dus doe jezelf niet tekort, maar kom langs. 'Nee' heb je, 'ja' kun je krijgen."

 

 


Informatie. Zie www.voedselfocusamersfoort.nl.

 

Spreekuur dinsdag, woensdag, donderdag, van 10.00 tot 12.00 uur.

Graag bankafschrift laatste maand meenemen.


bron: Amersfoort Nu uitgave: 24 jan 2017
bericht nr. 18430 :  geplaatst op 24-01-2017 en 247 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken