TERUG
Kerkconcert
Wilskracht brengt Requiem voor Vrede op 4 mei 2017
Francisc-Xaver
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2017-05-04)
Wilskracht brengt Requiem voor Vrede
AMERSFOORT Het Herdenkingsconcert van de gemeente Amersfoort op 4 mei 2017 in de St. Franciscus Xaveriuskerk wordt dit jaar verzorgd door Regionaal Concert Orkest Wilskracht onder leiding van Jos Pommer. Op het programma staat het 'Requiem for Peace' van de Hongaarse componist Frigyes Hidas. Hij schreef dit requiem speciaal voor een symfonisch blaasorkest, vier vocale solisten en koor, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van alle oorlogen.

  • Het ensemble van Wilskracht werkte al eerder samen met een projectkoor.

    Wilskracht 


 

 

 

Joost Volkers bespeelt de basklarinet en de contrabasklarinet in Wilskracht en is als bestuurslid verantwoordelijk voor de pr van het ensemble. 'Het Requiem for Peace' is een uitdagend en pittig stuk, dat in Nederland voor het eerst werd gespeeld bij de herdenking van de slachtoffers van de Herculesramp. Frigyes Hidas heeft het één uur durende werk geschreven ter herdenking aan de opstand tegen het communistische regime in Hongarije in 1956. 

 

Hidas volgt in zijn requiem de traditionele dodenherdenkingsrituelen zoals deze door componisten als Mozart en Verdi reeds werden getoonzet. Enkele jaren geleden gaf Wilskracht zich al op voor de invulling van het Herdenkingsconcert. ,,Dit stuk stond hoog op onze lijst. Voor de invulling van de dodenherdenking lijkt ons dit Requiem for Peace uitermate geschikt", vertelt Volkers. 

 

PROJECTKOOR Wilskracht heeft ervoor gekozen om voor dit concert te werken met een projectkoor, zodat alle (koor)zangers uit Amersfoort en omliggende plaatsen de kans krijgen om aan dit unieke project mee te werken. Aan de koorzangers worden geen speciale eisen gesteld. ,,Er gaan geen audities aan deelname vooraf, maar enige koorervaring is wel gewenst," benadrukt Volkers. ,,Het werk met de zangers wordt op vier zaterdagen in januari en februari ingestudeerd door koordirigent Hannie Slingerland. Zij werkte al eerder met een projectkoor voor de uitvoering van 'The Queen Symfonie' in 2014. De repetities beginnen om 10.00 uur en eindigen om 16.00 uur. Wilskracht verstrekt de partituur en stelt ook midifiles beschikbaar die het thuis instuderen vergemakkelijken. Het is een klassiek getint requiem dat wel wat van de zangers vraagt. We hebben een koor van ongeveer tachtig zangers nodig voor dit vierstemmige stuk. Dat lijkt veel, maar het orkest speelt met zestig musici en dat zal dan mooi in evenwicht met het koor zijn." 

 

TOPDIRIGENT Sinds kort is Jos Pommer weer als dirigent bij het concertorkest werkzaam. Ruim tweeëntwintig jaar geleden verruilde hij Wilskracht voor de positie van chef-dirigent van de Koninklijke Luchtmachtkapel. Toen hij daar met pensioen ging, keerde hij terug naar zijn oude vereniging. Volkers is verheugd over zijn komst. ,,Met Jos Pommer hebben we een topdirigent in huis, die niet alleen zelf componeert en arrangeert maar ook gastdirecties verzorgt bij andere orkesten. Onder zijn leiding zal de uitvoering van het Requiem for Peace ongetwijfeld groots worden."

 

REPRISE Voor belangstellenden die op 4 mei het gratis toegankelijke herdenkingsconcert niet kunnen bijwonen is er op 6 mei in dezelfde kerk een reprise van het concert waarvoor wel een kleine bijdrage wordt gevraagd. Op de website van Muziekvereniging Wilskracht (www.wilskracht-amersfoort.nl) is meer informatie beschikbaar over dit project en kunnen mensen zich ook aanmelden voor het koor. Voor vragen kunnen belangstellenden terecht bij René Melisse (m.melisse@kpnplanet.nl). Hij is voor Wilskracht de coördinator van het koor. Ondertussen bereidt het concertorkest zich ook al voor op het grote concert in het najaar. ,,Dat zal waarschijnlijk in het laatste weekend van november plaatsvinden. Het thema zal dan zijn Piet Mondriaan en honderd jaar De Stijl", voegt Volkers toe. Een groot jaarconcert waarbij alle geledingen van Muziekvereniging Wilskracht betrokken zijn, komt er dit jaar niet. ,,Nee, het concertorkest moet zich vooral concentreren op het Herdenkingsconcert en het concert in het najaar."

 

 

 

 

 bericht nr. 18385 :  geplaatst op 14-01-2017 en 446 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken