TERUG
Oecumene
Nieuwsbrief Taize eind dec..2016
OrganisatiesBuitenland
Nieuwsbrief Taize eind dec. 2016

Nieuwsbrief Taizé

Riga: De 39ste Europese ontmoeting begint bijna}

De voorbereiding van de Europese ontmoeting is in de laatste, meest intensieve fase. Alle parochies en gemeentes van Riga en regio waren uitgenodigd voor een middag van gebed en ontmoeting in een Baptisten kerk. Veel gastgezinnen hebben in de laatste twee weken besloten om hun deuren te openen. En er zijn nog steeds ontvangstformulieren die bij de kerken of direct bij het voorbereidingscentrum aankomen.

Op 26 december zullen 900 vrijwilligers in Riga aankomen om de ontvangst van de duizenden deelnemers, twee dagen later, voor te bereiden. Net zoals voorgaande jaren zijn Polen en Oekraïne de landen met de meeste deelnemers. Veel leiders van kerken en internationale organisaties hebben een bericht geschreven aan de broeder en de deelnemers. Deze berichten zullen verschijnen op onze site.

Riga: Laatste info voor ingeschreven deelnemers

Een aantal pagina’s zijn verschenen met daarop de laatste informatie voor ingeschreven deelnemers. Ook is er een concreet milieu initiatief en een kleine woordenlijst Lets-Engels.

Riga: zo kun je de ontmoeting volgen

Vanaf 26 december zal er op het Engelstalige deel van de Taizé site verschillende artikelen verschijnen om de ontmoetingen thuis te volgen:

Vier voorstellen van broeder Alois voor 2017

Wanneer de deelnemers in Riga aankomen ontvangen ze het programma van de ontmoeting. Hierin staan de “Voorstellen 2017” van broeder Alois. De inleiding verklaart het verband tussen de Voorstellen en het thema van de recente Afrikaanse ontmoeting in Cotonou: “Begin september 2016 kwamen 7500 jonge Afrikanen bijeen in Cotonou, Benin¹ als etappe in de pelgrimage van vertrouwen. Het thema van deze bijeenkomst zal ons in heel het jaar 2017 blijven inspireren: samen – niet alleen, maar ondersteund door elkaar – kunnen wij wegen van hoop bewandelen – in onszelf, om ons heen en voor de menselijke gemeenschap.

Cotonou: Hoop en dankbaarheid

Sinds meest recente Afrikaanse etappe in de “pelgrimage van vertrouwen op aarde” in Cotonou, hebben de broeders veel verhalen van deelnemers ontvangen, sommige hiervan zijn verschenen op de site. David, een jonge methodist uit Cotonou schrijft: “Tijdens de pelgrimage van vertrouwen op aarde in Cotonou was ik als eerste geraakt door de hoeveelheid deelnemers en hoe gemakkelijk men zich aanpaste aan de nieuw ontdekte manier van bidden. Toen was er de broederlijke vriendschap, elkaar ontdekken, het delen van dezelfde ideeën, dezelfde gevoelens, de eenheid van zoveel mensen in hetzelfde geloof en de ontvangst in gezinnen, dit allemaal vast eenvoudigweg buitengewoon”.

Taizé: De afgelopen twee weken

  • De Saint Irenaeus Joint Orthodox-Catholic Working Group, kwam in november samen in Taizé. De ontmoeting werd geleid door bisschop Job (Getcha) van Telmessos. Broeder Alois ontving de groep tijdens de openingsbijeenkomst. Tijdens de ontmoeting deden de deelnemers mee aan het gemeenschappelijke gebed en aten ze samen met de broeders. Er werd vrijdag en zondag een Heilige Liturgie gevierd in de dorpskerk. Na deze ontmoeting verscheen het volgende persbericht.
  • Een speciale dag met orthodoxe vrienden uit de regio rond Taizé vond plaats op 26 november. Het thema van de dag was “Heiligheid in de orthodoxe Kerk”. Een verslag van deze dag is op de site te vinden.

Libanon: Een kleine tijdelijke gemeenschap

Korte teksten uit Taizé: “Stemmen van het begin”

N° 22 van de korte teksten uit Taizé, getiteld “Stemmen van het begin”, is een prachtige overdenking voor deze kersttijd: “At Christmas time Christians celebrate the manifestation of God in the birth of Jesus. God chooses what seems most insignificant in order to come into the world, to awaken the best in us, and to bring us to life in the most intimate part of our being by releasing compassion and the gift of self.”

Gebed van Broeder Alois voor kerst

Eeuwige God, met kerst, door de komst van Jezus op aarde, gaf U de mensheid een nieuw begin. Een onbekend licht begon te schijnen, een hoop op vrede voor de hele mensheid. U laat dit licht in ons schijnen door de Heilige Geest, en het verlicht onze duisternis. U vernieuwt in ons hart onze verwondering over uw komst. Dus willen we eindeloos zingen en dicht bij allen blijven die in moeilijkheden zitten, die lijden en die naar uw licht verlangen.

bericht nr. 18319 :  geplaatst op 23-12-2016 en 222 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken