TERUG
Diaconaat
Caritas Amersfoort geeft steun bij financiŽle problemen
rkamersfoort
Caritas Amersfoort geeft steun bij financiŽle problemen


 

De Parochiële Caritas Instelling Onze Lieve Vrouw van Amersfoort (PCI) handelt naar zijn slogan 'Niemand uitgesloten'. Caritas ondersteunt ieder met een financieel probleem zonder onderscheid naar religieuze gezindte of levensbeschouwelijke achtergrond. Dat kan gaan om individuele hulpvragen, maar ook om grotere projecten.

Amersfoort - "In Amersfoort zijn redelijk wat mensen die grote moeite hebben de touwtjes aan elkaar te knopen. Wanneer de wasmachine kapot gaat of de rekening van de zorgverzekeraar hoger is dan gedacht, ontstaat gemakkelijk een acute financiële noodsituatie", vertelt Jos Smeels, voorzitter van het bestuur van Caritas.
De Caritas in de katholieke kerk is wat de Diaconie in protestantse kerken is. Caritas is het beoefenen van de naastenliefde, ook in acute financiële nood.

Sinds de fusie van 2010 tussen het R.K. Arm Bestuur en de vijf parochiële Caritas instellingen tot de PCI onder een zelfstandig bestuur, is binnen de Amersfoortse parochies veel veranderd. Elke werkgroep heeft een eigen budget. De regel is: vandaag bellen, morgen handelen.
"Bij een dreigende huisuitzetting is snel handelen nodig om erger te voorkomen. Daarom heeft elke parochie een eigen Caritas-werkgroep, zeg maar de voelsprieten in de wijk.

Caritas geeft geen contant geld. Een vrijwilliger betaalt de rekening van de fietsenmaker of de eigen bijdrage voor de medicijnen. Wanneer iemand van de werkgroep op huisbezoek gaat bij een gezin dat steun aanvraagt, kan hij, wanneer de problemen groter blijken, het gezin ook wijzen op de andere mogelijkheden tot ondersteuning."
Meestal gaat het om beperkte financiële steun. Caritas geeft geen leningen, maar giften, verkregen uit het rendement op vermogen. Dit vermogen werd sinds 1750 opgebouwd uit ontvangen legaten en de verkoop van grond en boerderijen. Het bisdom ziet erop toe dat het vermogen zélf in tact blijft.
Over Pact Sam Sam vertelt Smeels: "De netwerkbijeenkomsten bezoek ik bijna altijd. Het onderlinge gesprek is zinvol, om bij de naam van een stichting een gezicht te zien. Zoals laatst toen ik iemand sprak die ik alleen op papier kende."


bron: Amersfoort Nu uitgave: 01 nov 2016
bericht nr. 18124 :  geplaatst op 01-11-2016 en 501 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken