TERUG
Oecumene
Nieuwsbrief Taize 2 dec.t.2016
OrganisatiesBuitenland
Nieuwsbrief Taize 2 dec. 2016

Nieuwsbrief Taizé

Taizé: in de herfst gaan de ontmoetingen door

 • Tijdens de herfstvakantie kwamen er meer dan vijfduizend Franse jongeren naar Taizé in drie opeenvolgende ’golven’. Ze konden jonge mensen ontmoeten, die ook op een pelgrimage waren, uit verschillende Europese landen. Daarnaast hadden ze de gelegenheid om de jonge vluchtelingen die de gemeenschap voor een jaar verwelkomd te ontmoeten, en een Irakese familie. Ahmed, een 23-jarige Soedanees, en Nemat, een 25-jarige jongen uit Afghanistan, delen hun ervaringen
 • Een aantal grote groepen uit verschillende regio’s in Spanje, waaronder veel jonge mensen uit Catalonië, kwamen onlangs voor een paar dagen naar Taizé. 
 • Een buitengewoon bezoek op het gebied van Oecumene was die van de ’Sint Irenaeus’ groep. Deze groep brengt Orthodoxe en Katholieke theologen samen vanuit verschillende landen over de hele wereld. Tijdens deze gelegenheid vierde Aartsbisschop Job Getcha twee keer de goddelijke liturgie in de dorpskerk. 
 • Begin november is er een receptie en ondersteuningscentrum voor minderjarigen gestart in het zogeheten ’Olinda’ huis in Ameugny, met rond de 15 jongeren van 13 tot 17 jaar. De meesten van hen komen uit Soedan, maar er zijn ook een aantal uit Syrië en Eritrea. Nadat het kamp in Calais werd gesloten werden deze jongeren verwelkomd door een groep vrijwilligers van Taizé en door een heel solidariteitsnetwerk in de regio. 
 • De kerststal is net geïnstalleerd naast de Kerk van de Verzoening, aan de kant van de weg. De schema’s en tijden van de gebeden tijdens de Adventstijd en Kerstmis staan online.

Aleppo: In Taizé luidt de vredesklok voor Syrië

In Finland heeft de Raad van Kerken een initiatief aangekondigd voor vrede in Syrië, wat onder andere in Zweden is overgenomen: om de kerkklokken te luiden voor de gebombardeerde inwoners van Aleppo. Elke zondag om 18:30 uur is dit het geval in Taizé, als de broeders en iedereen die wil, bij elkaar komen in de Kerk van de Verzoening voor een half uur durend stil gebed om vrede.

Riga: Tijd om je in te schrijven voor de ontmoeting

Overal in Europa bereiden jonge christenen zich voor op een ander einde van het jaar, aan de kust van de Oostzee, gekenmerkt door het ritme van de diensten met Taizéliederen, het delen in kleine groepen en workshops. Online inschrijven voor deze 39ste Europese Ontmoeting is nog steeds mogelijk.

Twee pagina’s over de geschiedenis van Letland zijn gepubliceerd. Een broeder schrijft hier: “Een van mijn beste schoolvrienden van toen ik klein was, heette Eriks. Dit is geen typische naam in Yorkshire; hij kwam uit een Letse familie. Zijn ouders hadden Letland verlaten in 1940. In onze stad was een redelijk grote gemeenschap Letten en elk weekend ging mijn vriend naar een Letse school om de taal en de gewoonten van zijn land te leren. Door de Eriks is, sinds mijn kindertijd, Letland altijd aanwezig geweest, in een tijd dat er in West Europa amper iets bekend was over dit land dat zo opgenomen was door de Sovjet-Unie.

Belarus : Bezoeken om de volgende Europese ontmoeting voor te bereiden

Deze herfst is een van de broeders voor een week naar Belarus geweest, om daar de christelijke gemeenschappen te bezoeken en om de jonge mensen die zich voorbereiden om naar de Europese Ontmoeting te gaan te ontmoeten. Na het bezoek van vorig jaar tussen de pelgrimages naar Rusland en Oekraïne “was het belangrijk om de Orthodoxen en Katholieken in Minsk weer te bezoeken”

Oost-Timor : Gebeden en ontmoetingen met een broeder in oktober

In oktober is een broeder naar Oost-Timor gegaan. Hij schrijft: “Om naar Baucau te gaan, de op een na grootste stad van Timor, ga je kilometers lang langs de kustlijn en zie je het adembenemend mooie landschap. Het was al laat tegen de tijd dat de dienst was afgelopen die avond. Het gebed rond het kruis ging eeuwig door.

Frankrijk : Een tijdelijk broederschap in de buitenwijken van Lyon

Twee broeders en twee jonge vrijwilligers wonen in een tijdelijk kleine gemeenschap in Givors, van begin november tot midden december. Het idee is om een aantal weken in een afgelegen wijk in de agglomeratie van Lyon door te brengen, voor een tijd van delen, regelmatige diensten, bijeenkomsten, bezoeken en pastorale hulp.

DVD ’’Moments in the life of Brother Roger’’, ’’Momenten in het leven van Broeder Roger’’. 

Onlangs is er een film uitgebracht met zestien momenten in het leven van Broeder Roger, grondlegger van de Taizé gemeenschap, vanaf zijn kindertijd in een dorp in de bergen van Zwitserland, zijn aankomst in Taizé aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, tot aan zijn gewelddadige dood tijdens een avondgebed. Het is mogelijk om online een stukje van de film te zien en om de dvd te kopen.

Agenda

 • Polen. Tussen 13 november en 4 december zijn er twee teams van Taizé vrijwilligers in Polen om de groepen te bezoeken die zich voorbereiden om deel te nemen aan de Europese ontmoeting in Riga en om de mensen die er nog over na denken om te gaan aan te moedigen. 
 • Litouwen. Voor de voorbereiding van de Riga ontmoeting, reizen twee teams van twee vrijwilligers naar verschillende steden en regio’s in Litouwen. 
 • Libanon. Twee broeders van de gemeenschap bezoeken Libanon om de leiders en jongeren van verschillende kerken te ontmoeten.. Op vrijdag 2 december om 20:30 uur zullen de broeders een avondgebed begeleiden in het bijzijn van de Kardinaal Bechara Raï in het Patriarchate Auditorium in Bkerke. 
 • Kroatië. Op 3 december om 19 uur zal er een avondgebed met Taizéliederen worden gehouden in de Kathedraal van Zagreb. 
 • Frankrijk. Op zaterdag 10 december van 16 tot 19 uur zal er in de St. Jean kathedraal van Lyon een ontmoeting en dienst zijn met Kardinaal Barbarin en broeder Alois. 
 • Israël. Door het jaar heen, worden er in Jeruzalem diensten met Taizéliederen gehouden. De eerstvolgende dienst is op zondag 11 december om 20:30 uur. 

Gebed voor Advent

Jezus Christus, wij kijken uit naar Uw troost voor alle mensen. U vernieuwt ons vandaag in de verwondering over Uw komst. Wij herkennen dat in U, God zich aan ons geeft.

bericht nr. 18062 :  geplaatst op 18-10-2016 en 424 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken