TERUG
Evenementen
RELIBAZAAR OVER DE TOEKOMST VAN GELOVEN
RK Nederland
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2016-10-29)
RELIBAZAAR OVER DE TOEKOMST VAN GELOVEN
De Marienburgvereniging organiseert op zaterdag 29 oktober een Relibazaar over de toekomst van geloven.
Locatie: Vergadercentrum Domstad in Utrecht.
Thema van deze dag is: ‘De toekomst van een illusie?’. Centraal tijdens de Relibazaar staan enkele tientallen workshops die zullen worden verzorgd door o.a. Carel ter Linden, Franck Ploum, Manuela Kalsky, Bram Grandia, Joantine Berghuijs, Eric van den Berg en Joke Litjens.
Verwacht worden enkele honderden belangstellenden. U bent van harte welkom!t


toekomstgeloven

De workshops zijn gegroepeerd rond zes thema’s. Er zijn vier rondes: zie hieronder in het programmaAls deelnemer kiest u in elke ronde een workshop waaraan u wilt deelnemen. Uw keuze is willekeurig, niet gebonden aan de thema’s. Elke workshop duurt drie kwartier en wordt eenmaal herhaald zodat er veel keuzemogelijkheden zijn.

ctlWorkshops over thema ‘Godzoekers’
1. Huub Schumacher, pastor en catecheet: Bestaat God wel? – Huub Schumacher vertelt hoe hij als pastor omgaat met de vraag of God wel bestaat.
2. Carel ter Linden (foto), predikant en schrijver – Geloven in God als Schepper. Carel ter Linden zet vraagtekens achter God als Schepper, en achter een bedoeling of zin van de evolutie, gezien alle rampen en ziektes die er zijn. Als we God als Schepper loslaten, houden wij dan iets over van die oude naam God die deze wereld bijeen kan houden en ons kan bezielen?
3. Ingrid van Neer, lekenaugustijn en bibliothecaris van het Augustijns Instituut in Eindhoven: Hoe Augustinus en Rembrandt onze relatie met God verbeelden – Ingrid van Neer laat zien hoe de bijbelkenners Augustinus en Rembrandt onze relatie met God verbeelden, en hoe God vooral een Barmhartige Vader is.

jb09Workshops over thema ‘Geloof en sucularisering’
4. Ad de Gruijter, Voortlevingsgeloof in een seculiere tijd – Een centraal christelijk geloofsthema is opstanding. Is persoonlijk voortleven een illusie? In deze workshop maakt u kennis met diverse religieuze en seculiere voortlevings-voorstellingen en gaan we in gesprek over hoe het staat met onze eigen opvattingen, overtuigingen.
5. Joantine Berghuijs (foto), doet onderzoek aan de VU naar meervoudige religieuze betrokkenheid
God en geloof verdwijnen, maar de Passion en de Matthäus Passion blijven populair, Joantine Berghuijs licht toe hoe God en het christelijk geloof in Nederland naar de marge verdwijnen, terwijl The Passion en de Matthäus Passion zo populair blijven.
6. Bert Laeyendecker, ex-augustijn, emeritus hoogleraar sociologie: Zijn wij opgewassen tegen ontwikkelingen in de samenleving? – Predik het Koninkrijk Gods van vrede en gerechtigheid. De huidige wereld heeft daar echter weinig van. Onrustbarende ontwikkelingen zijn overal zichtbaar. Daaronder ligt het fundamentele probleem van de verhouding tussen religie en rede in een ander dan gebruikelijk perspectief. De rede is daarin de sterkere factor die zich heeft gestabiliseerd in een bestel van immense complexiteit waarvan ook christenen ruimschoots profiteren. Kan het christendom daar tegenop?

henkjWorkshops over thema ‘Nieuwe geloofsuitingen’
7. Bram Grandia, omroeppastor bij de voormalige IKON: Omroep en TV als bron van troost – Bram Grandia heeft als omroeppastor bij de voormalige IKON gezien hoe mensen zich gekend en herkend weten in televisieprogramma’s. De IKON als stichter van een anonieme troostgemeenschap binnen en buiten de kerk.
8. Henk Jongerius, Dominicaan, tekstschrijver, dichter, meditatieleraar: Een meditatieve oefening – Henk Jongerius doet met ons een meditatieve oefening en bespreekt thema’s als aandacht en woordeloos gebed. Na de oefening zal er een korte uitwisseling van ervaringen kunnen plaatsvinden, maar het gaat vooral om het oefenen zelf.
9. Kees Kok, van de Nieuwe Liefde in Amsterdam: Liturgie zingen Liturgie zingen is meer dan liedjes zingen in de liturgie. Sinds de invoering van de volkstaal wordt de liturgie vaak opgevuld met niet altijd even passende liederen. Hoe komen we tot een liturgie die van binnenuit zingt, één groot gezang?
10. Joke Litjens, geestelijk begeleider en voorheen omroeppastor bij de KRO: Blijf in Mijn liefde Joke Litjens vertelt over de Bron die in je stroomt en die je bezielt, hoe die gaande te houden.
11. Annemarie Revenberg, rouwbegeleidster: Om alle zielen. Annemarie Revenberg zal ons een activiteit Om Alle Zielen laten beleven. Om Alle Zielen is een belevingstocht die de Boskapel in Nijmegen elk jaar organiseert, een tocht om dierbaren te gedenken en om de eigen ziel te voeden.
12. Eric van den Berg, adviseur en trainer kerkelijke communicatie: Geloof en sociale media – Eric van den Berg neemt ons mee naar fascinerende digitale oorden van spiritualiteit. Van de Jesus Daily op Facebook tot Mijnkerk.nl. Social media veranderen sociale structuren én religies. Zijn ze onzinnig of wijzen ze de weg?
13. Marielle van Beek – de Vos, geeft cursussen, basisjaren en opleidingen Sacred Dance in Nederland, België en Duitsland: Sacred Dance – Sacred Dance is een dansvorm die een weg wil zijn tot een dieper beleven van onszelf, een weg om steeds meer te worden wie we in wezen zijn. In de cirkel komen we in aanraking met de ander en wanneer het ons lukt in het moment van de beweging te zijn, kunnen we ervaren dat er meer is dan ik en de ander.

Voor een overzicht van de andere workshops: klik hier.

Alternatieve biecht
In een biechthokje, anoniem, tussen de workshops door, een diep bewaard geheim opschrijven? Probeer het uit! Aan het eind van de dag praten deskundigen onder leiding van theoloog Rikko Voorberg vanuit hun religieuze achtergrond over het problematische van uw geheimen.

Programma
09.30-10.15 uur: inloop, ontvangst, inchecken, programmaboekje
10.15-11.00 uur: workshopronde 1
11.15-12.00 uur: workshopronde 2
12.00-13.30 uur: lunchpauze, woordje voorzitter Harrie vd Akker
13.30-14.15 uur: workshopronde 3
14.30-15.15 uur: workshopronde 4
15.15-15.30 uur: pauze
15.30-15.50 uur: invullen en verzamelen evaluatieformulieren
15.50-16.20 uur: praten over biechtgeheimen
16.20-16.40 uur: koorzang en gebed
16.40-17.00 uur: afsluiting met koffie, thee, of iets anders ….

Praktische informatie:
Datum: zaterdag 29 oktober 2016
Tijd: 10.15-17.00 uur
Locatie: Vergadercentrum Domstad, Utrecht – 10 minuten lopen vanaf Utrecht CS
Routebeschrijving: klik hier
Entree: € 25,- (inclusief workshops, lezingen en een prima lunch)
Aanmelden: U meldt zich aan voor de Relibazaar door te klikken op deze link: http://marienburgcongres.nl/. U komt dan op een andere website, waar u een keuze maakt uit de workshops. U kunt dan ook direct uw betaling regelen en ontvangt een e-ticket als entreebewijs.
Voor meer informatie: relibazaar@marienburgvereniging.nl
bericht nr. 17981 :  geplaatst op 27-09-2016 en 527 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken