TERUG
Kunst en cultuur
Korenconcert ‘Ontmoetingen’ op 9 april a.s.
de Kandelaar
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2016-04-09)
Korenconcert ‘Ontmoetingen’. Muzikale reis door de tijd en over continenten
Het belooft een veelzijdig concert te worden, het optreden dat het koor On Y Chante zaterdag 8 april a.s. verzorgt vanaf 19.30 uur in De Kandelaar aan de Heiligenbergerweg. In 2015 verzorgde dit Amersfoortse koor het stemmige herdenkingsconcert op 4 mei in de St. Franciscus Xaveriuskerk. Dit jaar keert het koor terug met een veel lichter programma, een muzikale reis waarin ontmoeting het centrale thema vormt.

In de eerste plaats is er de ontmoeting met het Zwolse koor Convocaal, dat ook een deel van het programma verzorgt. Al eerder verzorgden beide koren samen een dubbelconcert, een samenwerking die zo goed beviel, dat besloten werd tot een hernieuwde ontmoeting.

Het concert biedt de luisteraar bovenal een ontmoeting met muziek uit verschillende tijdsperioden en culturen. De koren voeren werken uit van renaissance tot de moderne tijd en van componisten uit Duitsland, Italië en Scandinavië tot Israël en Noord- en Zuid-Amerika.

Coert Bremmers is zowel dirigent van On Y Chante als het Zwolse koor Convocaal. Hij ontmoette ooit iemand die alleen door te luisteren feilloos kon aangeven uit welk land een muziekstuk afkomstig was. Bremmers: “Sinds die tijd vraag ik me af of muziek geografische kenmerken heeft, of er een volksaard in de muziek bestaat.” Samen met Bremmers en beide koren kan de bezoeker van het dubbelconcert op zoek naar een antwoord op deze vraag.

Onverwachte ontmoetingen tijdens een reis kunnen je aan het denken zetten en je horizon verbreden. Dat is ook het idee achter het gevarieerde programma van het dubbelconcert, een muzikale reis door de tijd en over continenten. Bremmers over het programma: “Een van de hoogtepunten in het programma vind ik ‘Ubi caritas’ en ‘Seasons’ van de Scandinavische Amerikaan Ola Gjeilo.” Deze stukken worden omlijst met werken van de dichtende Amerikaan Daniel Elder en het prachtig verstilde ‘Evening rise’, een bewerking van een lied van de traditionele inwoners van Amerika. De Nieuwe Wereld is verder vertegenwoordigd met twee stukken van de Argentijnse componist Carlos Guastavino. De oversteek naar het oude continent wordt gemaakt via Scandinavië, met onder andere werk van Sibelius en het romantische Zweedse volksliedje ‘Kristallen’.

Een bijzondere ontmoeting in het programma vindt plaats wanneer ‘klassieke’ componisten zoals Robert Schumann en Emmerich Kálmán zich wagen aan zigeunermuziek. Bremmers: “Muzikaal zijn Schumanns ‘Zigeunerleben’ en Kalmáns ‘Komm, Zigany’ volgens mij zeer geslaagd. Maar je kunt je afvragen of deze muzikale beschrijving van het zigeunerleven een echte muzikale ontmoeting is? Of blijft het bij een romantiserende, klassieke imitatie?” Het oordeel is aan de luisteraar, die genietend van de fraaie klanken kan mijmeren over vervlogen tijden, ‘vreemde’ volken en een wereld die door de globalisering ook muzikaal steeds kleiner wordt.

Concert ‘Ontmoetingen’

Dubbelconcert van het Amersfoorts koor On Y Chante  en Convocaal uit Zwollle.

Met werken van o.a. Monteverdi, Schuman, Sibelius, Elder en Guastavino.

Muzikale leiding: Coert Bremmers.

Zaterdag 9 april 2016, De Kandelaar, Heiligenbergerweg 64, 3816 AL Amersfoort. Aanvang: 19.30 uur. Toegang: 12,50 euro (tot 16 jaar gratis toegang).

Meer info: www.oyc.nl


Zie ook On Y Chante
ingestuurd door: ArieOlthof 
bericht nr. 17557 :  geplaatst op 25-03-2016 en 685 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken