TERUG
Spiritualiteit
7000 deelnemers voor digitale retraite
RK Nederland
7000 deelnemers voor digitale retraite
Amsterdam - Zo’n zevenduizend mensen in Nederland en Vlaanderen hebben zich aangemeld voor de digitale veertigdagenretraite van de jezuďeten. Het thema van de retraite die woensdag begint, is 'Eindeloos geduldige liefde’, naar psalm 103.
De retraite is geïnspireerd door de ignatiaanse spiritualiteit en is oecumenisch opgezet. ,,Omdat dit jaar in de Katholieke Kerk het thema barmhartigheid centraal staat, is dit de rode draad van de veertigdagenretraite", vertelt internetpastor Nikolaas Sintobin van de jezuïeten. Hij verwacht dat er deze week nog enkele duizenden deelnemers bijkomen. ,,Veel mensen geven zich op het laatste moment op."
Het is de derde editie van de digitale retraite. Vorig jaar werd hij door zo’n 7500 mensen gevolgd. ,,Het was niet helemaal onverwacht dat het zo’n schot in de roos is, maar dat de retraite met een beperkte publiciteit zó’n vlucht heeft genomen hadden we niet verwacht. Mensen vertellen elkaar erover, en mailen de gebedsmails aan elkaar door, of printen ze uit voor een oude buurman zonder internet."
De deelnemers krijgen elke dag een e-mail met gebedsmateriaal: een Bijbeltekst met gebedssuggesties, geloofsimpulsen, citaten en tips over hoe je kunt bidden. De mail is leesbaar op pc, smartphone en tablet. De retraite wordt op talloze plaatsen gebruikt, weet Sintobin. ,,Thuis, in een kapel, in de bus of trein. Alleen, of samen met anderen." Dat gebeurt door heel Nederland. ,,Vorig jaar werd de retraite gebruikt door mensen uit ruim zeshonderd verschillende steden en dorpen in Nederland en Vlaanderen, van noord tot zuid en van oost tot west."
Vrijblijvend
De reden van het succes ligt in de vrijblijvendheid, merkt Sintobin. ,,Vrijblijvendheid in de positieve zin van het woord. De retraite is aangepast aan deze tijd. Veel mensen vinden het moeilijk om zich te verbinden aan activiteiten op vaste tijden. Met deze retraite kun je op jouw tijd en jouw manier iets doen. De een besteedt er twee minuten aan, een ander een half uur."
Om de digitale en fysieke geloofswereld dichter bij elkaar te brengen, worden de deelnemers uitgenodigd hun ervaringen te delen. Bijvoorbeeld via het gastenboek. Ook worden er steeds meer uitwisselingsgroepjes georganiseerd, waar mensen wekelijks samenkomen rond de retraite. Er staan er zo’n veertig op de website. Daarnaast zijn er tientallen die niet geregistreerd zijn, weet Sintobin. ,,In katholieke en in protestantse kerken, soms oecumenisch en ook bij mensen thuis. Op de website bieden we mensen een eenvoudige methode, waardoor ze zelf zo’n groepje kunnen leiden."
www.ignatiaansbidden.org. De digitale retraite is gratis. 


Zie ook Ignatiaans bidden
bron: Friesch Dagblad uitgave: 09 febr 2016
bericht nr. 17348 :  geplaatst op 22-02-2016 en 315 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken