TERUG
Evenementen
In Amersfoort bonzen de klokken voor vervolgde christenen (video)
Kerken in Amersfoort
In Amersfoort bonzen de klokken voor vervolgde christenen (video)
In Nederland luidden tal van kerken zaterdag om twaalf uur 1 minuut de klokken. Om steun te betuigen aan vervolgde christenen in het Midden-Oosten. „Ik hoop dat de kerken wakker worden. We beseffen de kracht van het gebed niet.”

In Amersfoort bonzen de klokken voor vervolgde christenen (video)

 

 J. Visscher

In Amersfoort bonzen de klokken voor vervolgde christenen (video) -  De St. Joriskerk in hartje Amersfoort. beeld ANP
1 van 3  

De St. Joriskerk in hartje Amersfoort. beeld ANP


In een meterkast van de St. Joriskerk in hartje Amersfoort haalt assistent-beheerder Jacob Post zaterdag om twaalf uur een hendeltje over. Dan bonzen de klokken. In nog meer kerken in Amersfoort en elders in Nederland en in diverse Europese landen klinkt 1 minuut klokgelui. De boodschap: We willen de in het nauw gedreven christenen in Syrië en Irak steunen. 

De Aramese Federatie vroeg afgelopen maandag kerken de klokken te luiden. De organisatie wees erop dat sinds vorige week bij de Syrische stad Homs meer dan 200 Syrische christenen gevangen worden gehouden. Ze worden mogelijk gebruikt als levend schild tegen aanvallen op IS.

Het luiden van klokken is „een goed idee”, vindt Post. „Het is goed om stil te staan bij christenen die in het nauw zitten”, vertelt hij aan een tafeltje in de Joriskerk.

„Het wordt hoog tijd dat kerken wakker worden”, vindt de naast hem gezeten Marja Brak, lid van het dagelijks bestuur van de Amersfoortse Raad van Kerken. „We beseffen te weinig dat zich in het Midden-Oosten een ramp voltrekt. Het christendom dreigt er te verdwijnen.”

Bidstonden

Meer gebed voor de vervolgde christenen in het Midden-Oosten is hoognodig, vindt Brak. „Het is mooi als we een minuut de klok luiden, maar laten we elke zondag de vervolgde christenen in het gebed opdragen. En wellicht moeten we ook speciale doordeweekse bidstonden houden. We beseffen de kracht van het gebed niet. Dat de Muur in Duitsland is gevallen, heeft ook te maken met gebeden.”

In een van de kerkbanken van de Joriskerk is Amersfoorter Arthur Wildenberg (46) aangeschoven. Op de vraag waarom zojuist de kerkklokken een minuut lang hebben geluid, moet hij het antwoord schuldig blijven. Net als vrijwel alle andere passanten die je vraagt naar de reden van het klokgelui. Als Wildenberg hoort dat de klokken worden geluid om christenen te steunen die lijden onder de terreur van IS, noemt hij dat een „mooi gebaar”. „Christenen zouden in vrijheid hun geloof moeten kunnen belijden. Het christendom is daar al eeuwen”, zegt Wildenberg, zelf rooms-katholiek. De rooms-katholieke kerken in Amersfoort deden zaterdag ook mee aan het klokluiden. 

Naast klokgelui zou er „echte actie” moeten komen om vervolgden in het Midden-Oosten te helpen, vindt hij. Hoe? „Een lastige vraag. Ik hou niet van oorlog. Zal geallieerde inzet van grondtroepen werkelijk tot vrede leiden? Ik hoor dat christelijke dorpen in het Midden-Oosten hun eigen milities hebben om zichzelf te verdedigen. Maar die milities lijken zich niet te kunnen verweren tegen andere groepen, van bijvoorbeeld IS.” 

Geweldige zooi

Alex (30) en Esther (27) Maassen uit Tholen brengen met hun zoontje Marcus (3) tijdens hun vakantie een bezoekje aan de Joriskerk. Alex is orgelliefhebber. Esther vindt het „mooi en heel belangrijk” om door middel van klokgelui aandacht te vragen voor verdrukte christenen. „Het is goed om daar extra bij stil te staan. Die mensen hebben het zwaar. Bij ons in de hervormde gemeente wordt er wekelijks voor gebeden.” 

Gert Seijmonsbergen (45) („ik ben onkerkelijk”) vindt het goed dat er aandacht is „voor alle mensen die geterroriseerd” worden. Maar hij denkt dat de het klokluiden nauwelijks zal leiden tot meer bewustwording onder burgers. „Ik wist niet waarom die klokken werden geluid. Dan komt de boodschap niet over.” 

Pal naast de Joriskerk is er markt. Griekse salades, stroopwafels en leren tassen worden aan de man gebracht. Ria Meijer (55), die niet kerkelijk is, loopt met haar man over de markt. „Het is heel triest wat IS aanricht. Ik ben bang dat het luiden van klokken niet helpt.” Haar man Hannes (61): „Ze maken er in de wereld om de kleinste dingetjes een geweldige zooi van. Die mensen van IS zijn gevaarlijk.”

De met een zwierige hoed getooide Lorenzo Serna (59), die Mexicaans eten aan de man brengt, vindt het „vreselijk” hoe islamitische terroristen huishouden in Syrië en Irak. „Zij redeneren: Als je niet denkt hoe wij denken, ga je dood.” Maar op die manier mag je geen steun verwerven voor je idealen. Bedenk dat ook veel moslims slachtoffer zijn van IS. Niet iedere moslim is terrorist.”

Rampen

Schrijnend is dat IS dood en verderft zaait in een vanouds Bijbelse regio, zegt ds. W. J. Dekker, predikant van de hervormde gemeente van de Joriskerk. „In deze streek is het allemaal begonnen. Hier is Abraham geroepen en heeft God grote dingen gedaan. Waar het christendom ooit zo heeft gebloeid, hebben onze broeders en zusters nu te maken met het kwaad dat zich zo wreed breed maakt.”

Ds. M. D. van der Giessen, predikant van de hervormde gemeente van de Nieuwe Kerk in Amersfoort, zou zaterdagmiddag zelf de klokken luiden. „Mensen vragen zich misschien af: Is dat geen loos gebaar? Maar als Aramese christenen de kerken vragen de klokken te luiden, vind ik het gênant om daar geen gehoor aan te geven. Door de eeuwen heen luidden de klokken bij rampen.”

De kerk moet bidden voor vervolgden en vluchtelingen én hen ook tot een hand en een voet zijn, zegt ds. Van der Giessen, ook voorzitter van de Amersfoortse Raad van Kerken. „Kerk in Actie van de PKN helpt bijvoorbeeld gevluchte Iraakse christenen. Al voelen we ons ook machteloos.”

Bekijk de video hier


bron: Reformatorisch Dagblad uitgave: 15 aug 2015
bericht nr. 16634 :  geplaatst op 15-08-2015 en 929 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken