TERUG
Oecumene
Taizé nieuwsbrief Maandag 15 juni, 2015
OrganisatiesBuitenland
Taizé nieuwsbrief
Maandag 15 juni, 2015

Taizé nieuwsbrief

Taizé: Een sfeer van herinnering en vreugde voor het eeuwfeest van broeder Roger }

Zondag 10 mei ontving de gemeenschap van Taizé mensen uit de regio om de nagedachtenis van broeder Roger te vieren, twee dagen voor het eeuwfeest van zijn geboorte. Onder een mooie lentezon kwamen veel vrienden uit de regio om de middag of de hele dag in Taizé door te brengen. Allen waren uitgenodigd om workshops en ontmoetingen bij te wonen. De aanwezigheid van diverse bisschoppen, pastors, Rooms-katholieke en Orthodoxe priesters gaf een bijzondere oecumenische klank aan de dag.

Pastor François Clavairoly, voorzitter van de Protestantse Federatie van Frankrijk, bezocht de gemeenschap voor deze gelegenheid. De volgende dag had hij verschillende ontmoetingen met broeders en jonge vrijwilligers, en hij sprak de gemeenschap toe tijdens het middageten.

Oekraïne: Een pelgrimage in de Paastijd, tussen lijden en hoop

In april 2015 vond in Oekraïne een nieuwe stap in de pelgrimage van vertrouwen plaats. Na de vieringen van Pasen in Moskou en twee dagen in Minsk, reisden broeder Alois en vier andere broeders naar Kiev. Dit deden zij samen met jongeren uit verschillende Oekraïnse steden en Europese landen. Deze bezoeken stonden in het teken van het lijden rond de oorlog in het oosten, en ook de hernieuwde hoop van de Paastijd. Bijdragen van jonge deelnemers staan online, en maken het mogelijk om stap voor stap te delen in dit verblijf in Oekraïne.

De thema’s van de ontmoetingen in Taizé

De brief 2012-2015 "Naar een nieuwe solidariteit", gepubliceerd in Berlijn, blijft de basis van de gezamenlijke weg die ons zal brengen naar augustus 2015. Het spoort ons aan om in 2015 het "zout van de aarde" te zijn. De Taizé website geeft richting voor gesprek over deze onderwerpen in de komende maanden. Andere documenten die kunnen helpen om je voor te bereiden op een bezoek aan Taizé vind je hier.

Internationale bijeenkomst voor een nieuwe solidariteit

Van 9-16 augustus wordt er een speciale week gehouden om het thema "nieuwe solidariteit" te verdiepen, in een sfeer van bezinnen, bidden en vieren. Er zullen niet zo zeer meer mensen in Taizé zijn dan in de andere zomerweken, maar de deelnemers zijn meer van dezelfde leeftijd en van een grotere culturele diversiteit. Het programma zal dieper en rijker zijn, passend bij jongeren tussen 18 en 35 jaar. Net als bij de Europese ontmoetingen zullen veel mensen van buiten Taizé workshops komen leiden. Meer dan 60 van hen hebben hun deelname al bevestigd. We zullen de workshops in de loop van de komende maanden via de Facebook evenement pagina aankondigen.

We hebben nog veel vrijwilligers nodig die willen helpen in het koor voor die week. Er zullen zangrepetities zijn op zaterdag 8 augustus (ochtend en middag) en zondag 9 augustus (middag). Dus doe wat je kunt om op vrijdag 7 augustus al aan te komen, en noem ‘choir’ in je registratie! We rekenen op mensen met goede stemmen, muzikaal talent en vooral veel enthousiasme. Zij die deelnemen in het koor helpen mee met het gebed tijdens en na het avondviering, maar kunnen overdag aan andere activiteiten deelnemen.

Internationaal symposium over broeder Roger’s bijdrage aan het theologisch gedachtegoed

Van zondag 30 augustus tot zondag 6 september wordt een internationaal symposium gehouden over broeder Roger’s bijdrage aan het theologisch gedachtegoed. Deze ontmoeting is voor jonge theologen van 40 jaar of jonger – theologie studenten, onderzoekers of zij die al enkele jaren in een kerkgemeenschap werken. Het programma staat in detail online. Zo wordt gesproken over de volgende onderwerpen :

  • "Kan men protestant zijn én monnik?" Met pastor Laurent Schlumberger, voorzitter van de Verenigde Protestantse Kerk van Frankrijk. 
  • "Genade en de oecumenische weg van broeder Roger." Met kardinaal Kasper, voormalig voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de christenen
  • "Taizé’s boodschap aan de jeugd" Met Dimitra Koukoura, professor Orthodoxe theologie in Thessaloniki (Griekenland).
  • "Vechten met hoop, worstelen met een verzoend hart…een Zuid-Afrikaans perspectief." Met Edwin Arrison, een Anglicaanse priester.
  • "Op zoek naar de diepere betekenis van dingen: Aziatische religieuze tradities en broeder Roger." Met Indiase aartsbisschop Thomas Menamparampil.

Overdenking door broeder Alois, "Wanneer we delen, geeft God ons levensvreugde."

Tijdens zijn ontmoeting met jongeren in het weekend van Hemelvaart noemde broeder Alois zijn laatste bezoek aan de algemene vergadering van Caritas Internationaal Rome. Hij sprak ook over de daden van solidariteit in Taizé en in verschillende delen van de wereldter gelegenheid van dit jubileumjaar van de gemeenschap.

“Naast het gebed doen deze jongeren overal daden van solidariteit, in de geest van broeder Roger. Hij maakte nooit onderscheid tussen de zoektocht naar God en menselijke solidariteit. Ook hier in Taizé werden drie mogelijkheden voorgesteld aan de mensen uit onze regio om solidariteit te betuigen: ik sprak net over het vluchtelingenkamp in Jordanië, we zijn begonnen medicijnen te verzamelen voor de bevolking van Cuba (dit duurt tot augustus), en we ondersteunen een ontmoeting voor kinderen die in juni, in een dorp vlakbij, gehouden zal worden.”

Een nieuwe publicatie

Het jaar 2015 is ook een jaar vol publicaties. Na de CD "Songs of Peace and Unity" en broeder Alois’ boek van gesprekken met Marco Roncalli, hebben de Editions du Cerf nu een nieuwe biografie gepubliceerd over de stichter van de gemeenschap. Geschreven door Sabine Laplane: "Frère Roger, de Taizé – Avec presque rien..." (Franstalig, 528 pagina’s, €29).

Kalender

  • Roemenië. Eind mei en begin juni zal een broeder verschillende plaatsen bezoeken in Roemenië.
  • Duitsland. Broeder Alois zal met twee broeders deelnemen aan twee gebedsvieringen, 6 juni bij de Kerkendag in Stuttgart, en 8 juni in de kathedraal van Berlijn. 

Gebed

God van alle mensen, U wilt dat iedereen uw liefde kent. Uw Heilige Geest verblijft in ons, hernieuwt vreugde in ons en geeft ons compassie voor hen die lijden.bericht nr. 16482 :  geplaatst op 15-06-2015 en 714 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken