TERUG
Oecumene
Taizé nieuwsbrief. Maandag 4 mei 2015
OrganisatiesBuitenland
Taizé nieuwsbrief. Maandag 4 mei 2015
 • Pasen, de Vreugde van de Opstanding, in verbondenheid met de allen die lijden op deze wereld Rusland, Wit-Rusland en Oekraďne: een nieuwe stap in de pelgrimage van vertrouwen
 • Taizé 2015: Het jubileumjaar begint
 • Operatie Hoop: tekenen van solidariteit in actie
 • Bijeenkomst voor een Nieuwe Solidariteit
 • Voor in de agenda
 • Gebed

  Pasen, de Vreugde van de Opstanding, in verbondenheid met de allen die lijden op deze wereld

  Tijdens Pasen verbleven meer dan 6000 jongeren een week of een paar dagen op de heuvel. Ook veel bezoekers uit de omgeving van Taizé kwamen samen met de broeders en de jongeren Pasen vieren. Dit jaar, voor de Eucharistie van de Opstanding, werd er een groot vuur aangestoken buiten de Verzoeningskerk. De paaskaars werd aangestoken met dit vuur en iedereen volgde deze zingend de kerk in. En er was nog een nieuw element aan het einde van de Eucharistie: aangezien het de vrouwen waren, die nadat ze de graftombe leeg aantroffen, de opstanding verkondigden aan de discipelen, mochten de zusters van de verschillende gemeenschappen die aanwezig waren in Taizé de traditionele Paasgroet “Christus is opgestaan” overbrengen in meer dan twintig talen.
  De lente is begonnen op de heuvel en er komen steeds meer jongeren aan, vooral uit Duitsland en Frankrijk. Er is ook een orthodoxe groep uit Moskou, zoals elk jaar rond deze tijd, een paar weken nadat zij zelf enkele broeders en jongeren in hun parochies hadden ontvangen voor het Paasfeest.
  Tijdens de gebeden die hij elke middagviering voordraagt in Taizé, heeft broeder Alois recentelijk enkele situaties van lijden benoemt: de oorlog in het oosten van Oekraïne, de vluchtelingen die verdrinken in de Middellandse Zee, de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Deze aandacht voor de buitenwereld bereidt de jongeren voor op hun terugkeer naar huis. Zoals ook de Franse jongere Timothy, die schreef dat hij de week in Taizé beleeft “met het idee dat we weer terug gaan naar onze levens, die misschien minder blij en vrolijk zijn dan in Taizé, zodat we de vlam die we in Taizé hebben ontvangen, kunnen delen en kunnen laten stralen in de dagelijkse duisternis.”

  Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne: een nieuwe stap in de pelgrimage van vertrouwen

  Voor de pelgrimage van vertrouwen is broeder Alois, samen met vier andere broeders en jongeren van verschillende achtergronden, naar Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne afgereisd. Tijdens het paasweekend in Taizé, bij de ontmoeting met jongeren in de kerk ’s avonds, had Broeder Alois deze bezoeken al aangekondigd. Nieuws over de pelgrimage naar Moskou is al online geplaatst; het volgende nummer van ‘Nieuws uit Taizé per e-mail” zal enkele reflecties op deze pelgrimage naar Kiev en Lviv bevatten, met getuigenissen van de jonge deelnemers.
  In de getuigenissen die al zijn gepubliceerd, schrijft Maria uit Roemenië naar aanleiding van haar verblijf in Moskou: “Heiligen op de muren, warme kleuren, de geur van wierook en engelachtige stemmen ontvingen ons in de Russisch Orthodoxe kerken. Dit was de nieuwe werkelijkheid van een Kerk waar mensen hun geloof uitdragen met passie en toewijding, terwijl ze hun tradities sterk blijven volgen en de liefde voor Christus met elkaar delen. Het zien van zo’n levendige Kerk, waarin de opstanding wordt geleefd in al zijn volheid, raakt me. Na meer dan vier uur liturgie en bidden, delen mensen de gezegende maaltijd in de kerk om van Pasen zo een echt feest te maken.”

  Taizé 2015: Het jubileumjaar begint

  Gedurende het jaar 2015 stelt Taizé voor aan allen die dat willen om samen op weg te gaan naar een “nieuwe solidariteit”. Op en rond 12 mei, de honderdste verjaardag van broeder Roger, zijn jongeren uitgenodigd om gebeden en daden van solidariteit te organiseren om hem te gedenken en zijn oproep om Christus te volgen in de praktijk te brengen. Er is nog steeds de mogelijkheid om je plannen op te sturen naar info2015@taize.fr, wij zullen deze dan op de kaart met gebeden en projecten over de hele wereld zetten.
  Op zondag 10 mei om 17.30 zal de gemeenschap een dankgebed houden in de Verzoeningskerk, samen met vrienden uit het gebied rondom Taizé. Je kunt de liturgie van de viering hier vinden, samen met een gebed dat speciaal voor deze gelegenheid is geschreven door broeder Alois. Deze liturgie kun je ook gebruiken als basis voor de gebeden die elders gehouden zullen worden.

  Operatie Hoop: tekenen van solidariteit in actie

  Op en rond 12 mei zullen veel mensen de gebeden verbinden aan praktische daden van solidariteit. Onder de initiatieven waarvan we al weten zijn: een inzameling van spullen voor een lokale liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor kansarme gezinnen met baby’s, het verzenden van spullen voor een weeshuis in Guinee-Bissau en het inzamelen van spullen voor Caritas in verschillende steden.
  In Taizé zelf worden er op dit moment drie projecten voorbereid: een middag voor kinderen uit de regio, begin juni; het verzamelen van medicijnen voor Cuba, waaraan je kunt bijdragen tot augustus; en het ondersteunen van een vluchtelingenkamp in Jordanië via Operatie Hoop.

  Bijeenkomst voor een Nieuwe Solidariteit

  Na de Samenkomst rond de relevantie van religieuze roepingen in juli, zal de algemene bijeenkomst voor de zomer van 2015 plaats vinden in Taizé van 9 tot 16 augustus. In heel Europa en elders maken jongeren zich klaar om hieraan deel te nemen. Wat betreft de Europese Ontmoeting rond oud en nieuw, met deelnemers tussen de 18 en 35 jaar, zullen de voorgestelde onderwerpen speciaal worden aangepast. Het programma van deze zomer wordt op dit moment voorbereid en veel sprekers hebben hun deelname al bevestigd. Je kunt op de hoogte blijven van het wekelijkse nieuws via de Facebookpaginarond Taizé 2015.

  Voor in de agenda

  • Rome: broeder Alois is uitgenodigd om het ochtendgebed te leiden elke ochtend tijdens de algemene internationale vergadering van Caritas van 12 tot 17 mei. Elke vier jaar komen afgevaardigden uit de hele wereld samen om deze vergadering te houden. Broeder Alois zal aanwezig zijn met enkele broeders en jongeren uit verschillende landen.

  Gebed

  Jezus, onze vrede, aan het kruis spreidde u uw armen uit over het hele universum. Met Pasen stond u op uit de dood om alle mensen te verzamelen in God. U maakt een einde aan alle verdelingen. Door uw leven te geven voor de liefde werd u een bron van een nieuwe schepping. Ook al bent u niet zichtbaar, door de Heilige Geest bent u dicht bij elk van ons. Net als u, willen wij kiezen voor de liefde. • bericht nr. 16406 :  geplaatst op 04-05-2015 en 919 maal gelezen


  Gerelateerde berichten


  Opties
  Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

      Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken