TERUG
Kerk en samenleving
Amnesty: barmhartigheid en gerechtigheid
Kerken in Amersfoort
Amnesty: barmhartigheid en gerechtigheid
AMERSFOORT - Ook dit jaar weer wordt vandaag wereldwijd de dag van de mensenrechten herdacht. Gevierd wordt de dag dat de Verenigde Naties de Universele verklaring van de rechten van de mens aannamen: 10 december 1948.
Maar wat is vieren? Nog steeds worden de rechten van vele mannen, vrouwen en kinderen geschonden, en is hulp en steun noodzakelijk. Zondag 14 december vinden in diverse kerken schrijfacties plaats.

  •  
  •  
  • 1

 door Wiena Bakker

Gerrit Sepers, 68 jaar en voormalig huisarts, is voorzitter van de Amnesty Internationalgroep Amersfoort. Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, werd hem met de paplepel ingegoten. ,,Mijn opa zat in de Tweede Wereldoorlog in Engeland. Wij zelf woonden vlakbij kamp Vught. Na de oorlog nam mijn vader ons vaak mee, om ons ervan bewust te maken dat wij in vrijheid leven, en wat vrijheid betekent." 

Al van jongs af aan leest hij veel over de Tweede Wereldoorlog. ,,Ik was en ben onder de indruk van de verschrikkingen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Het houdt me tot op de dag van vandaag bezig." 
Het spreekt Sepers aan dat Amnesty International een onafhankelijke, politiek niet-gebonden organisatie is, die niet alleen praat over mensenrechten, maar er ook concreet wat voor doet. In een rustiger fase van zijn arbeidzame leven besloot hij om ook zelf actief te worden. ,,Barmhartigheid en gerechtigheid staan hoog in mijn vaandel."

De Amnestygroep Amersfoort zet zich voor verschillende projecten in. Met een stand wordt aandacht gevraagd voor de schrijfacties die op dat moment vanuit Amnesty lopen. Bijvoorbeeld voor het verhaal van de Saudische advocate en vrouwenrechtenactiviste Souad al-Shammary. Zij werd op 28 oktober gearresteerd voor het versturen van tweets, waarin ze aandacht vraagt voor het voogdijsysteem. Volgens dit systeem hebben vrouwen voor zaken als trouwen, werk en reizen toestemming nodig van een mannelijke voogd. Eén van de leden van het netwerk waar Souad deel van uitmaakt, werd in september veroordeeld tot tien jaar cel en duizend zweepslagen. 

Sepers is glashelder over het belang van schrijfacties. ,,Schrijven heeft zin. Regeringen zijn gevoelig voor kritiek vanuit het buitenland. Ook voor de gevangenen zelf heeft het enorme impact. Recent kwam een Wit-Rus vrij, die emotioneel vertelde over de brieven die hem door bezoekers namens Amnesty werden gebracht. Door de schrijfactie kwam hij anderhalf jaar eerder vrij." 

Amnesty doet altijd onderzoek naar de achterliggende situatie van gevangenen. Door tekort aan menskracht kan Amnesty Amersfoort helaas niet in alle kerken present zijn met een stand. Sepers benadrukt dat diaconieën ook zelf een stand kunnen bemensen, waarbij Amnesty materiaal ter beschikking stelt. Ook voor scholen zijn er prachtige lespakketten beschikbaar. ,,Kennis van mensenrechten is in onze samenleving van groot belang. Individuele verhalen van mensen maken diepe indruk, en laten zien dat ons werk meer dan de moeite waard is." Informatie via Gerrit Sepers: 033-4615861.

 

 

 

 

 

 bericht nr. 16016 :  geplaatst op 12-12-2014 en 450 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken