TERUG
Geestelijke verzorging
Geestelijke verzorging zit in de knel
Geestelijke verzorging zit in de knel
Groningen - De positie van de geestelijk verzorger staat onder grote druk. ,,De formatieplaatsen geestelijke verzorging in instellingen smelten als sneeuw voor de zon door fusies, bezuinigingen, veranderingen in de zorgwetgeving en door de kerkelijke kaalslag", constateert Simon Evers, voorzitter van de Vereniging van Geestelijke Verzorgers in Zorginstellingen (VGVZ).


GELOOF & KERK woensdag, 8 oktober 2014Evers sprak gisteren op een symposium in Groningen over de toekomst van de geestelijke verzorging, een initiatief van het Noordelijk Netwerk voor Zingeving, Ethiek en Zorg. Het ging vooraf aan de inauguratie van Martin Walton als bijzonder hoogleraar Geestelijke verzorging aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU).
 
De beroepsvereniging VGVZ telt zo'n duizend leden. ,,Vroeger waren er veel fulltime aanstellingen. Nu hebben veel van onze leden juist een heel kleine aanstelling", aldus Evers. Ziekenhuizen, verzorgingshuizen en verpleeghuizen hebben nog wel een geestelijk verzorger in dienst, maar met een steeds kleinere aanstelling. ,,Het aantal uren slinkt fors."
Op dit moment werken er zo'n achthonderd geestelijk verzorgers in zorginstellingen. ,,Te lang is aangeleund tegen zendende instanties, zoals kerken. In plaats van geestelijke verzorging als noodzakelijk neer te zetten voor herstel en welzijn van mensen."
 
Een andere factor vormen de fusies tussen instellingen. ,,Het beleid van de overheid is dat er van de huidige tachtig algemene ziekenhuizen veertig tot vijftig overblijven. Dat betekent voor alle specialismen vermindering van het aantal arbeidsplaatsen." Daarnaast speelt ook de teneur in de huidige zorgwetgeving een rol: zorg wordt verlegd naar de thuissituatie.
 
Er moet meer onderzoek komen naar wat geestelijke verzorging oplevert, meent Evers. Tegen die vraag loopt hij geregeld op. ,,Het gaat er niet om dat geestelijk verzorgers gaan promoveren, maar wel dat ze eenvoudig kunnen aantonen en verantwoorden welke bijdrage geestelijke verzorging heeft aan de genezing of het welzijn van de patiënt. Ook het Europees verband van geestelijk verzorgers heeft hier nadrukkelijk om gevraagd."
bron: Friesch Dagblad uitgave: 09 okt 2014
bericht nr. 15800 :  geplaatst op 09-10-2014 en 479 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken