TERUG
Vredeswerk
Vredesweek 2014 ‘Wapen je met vrede’
Kerken in Amersfoort
Vredesweek 2014 ‘Wapen je met vrede’
De St. Franciscus Xaveriuskerk is een van de kerken die zeer nauw betrokken zijn bij de Ambassade van Vrede Amersfoort. Die ‘ambassade’ wordt getrokken door parochielid Marije Coffeng en reikt inmiddels tot ver buiten de binnenstad. De Ambassade van Vrede heeft een interessant programma samengesteld om de Vredesweek in Amersfoort voor een breed publiek te vieren.


(Foto: Vorig jaar werd de opening van de Vredesweek verricht door burgemeester Bolsius).


 

Wat is de Ambassade van  Vrede Amersfoort? 

 Lange tijd stond Amersfoort  bekend als een van de belangrijkste garnizoenssteden van Nederland. Ook nu worden er nog soldaten opgeleid op de Bernhardkazerne. Daarnaast drukt het verleden van concentratiekamp Kamp Amersfoort een stempel op de stad. En het asielzoekerscentrum op het terrein van Kamp Zeist ligt maar op een steenworp afstand van Amersfoort. Reden genoeg om stil te staan bij vrede. Op initiatief van vredesorganisatie PAX hebben kerkelijke en levensbeschouwelijke organisaties hun activiteiten daarom gebundeld onder de naam Ambassade van Vrede Amersfoort. Ook de lokale afdeling van Amnesty International en Vrouwen voor Vrede doen mee. Vertegenwoordigers van zeven kerken zijn betrokken, variërend van drie PKN-gemeenten, de Rooms-Katholieke en Oud-Katholieke kerk, het Apostolisch Genootschap en de Bahai-gemeenschap.

 

Wat is nieuw dit jaar?

De uitbreiding van de Ambassade van Vrede zodat ook Amersfoort-Noord beter bereikt wordt en het betrekken van jongeren in de Vredesweek.  We zijn nog op zoek naar zangers voor de flashmob voor vrede op donderdagavond 25 september. Aansluitend aan de flashmob spreekt Sarah Akili  over haar Syrische vriendin Leila. Op Radio 1 Vandaag las ze een aantal weken de dagboeken van Leila voor. Met de jongeren gaat de Ambassade van Vrede  wenskaarten voor Leila maken .

Ook de medewerking van het Amersfoorts platform voor levensbeschouwingen & religies is nieuw.

 

 

 

 

 

Programma Vredesweek

Zat 20 sept: 17.00 uur, Joriskerk: Opening Vredesweek door wethouder Houwing en Vredesvesper met ds. Van der Giessen en het St Joris Kamerkoor.

Zon 21 sept: Eerste Vredeszondag:  in diverse kerken zijn ochtend vieringen in teken van Vredesweek

15.00 uur:  Johanneskerk: Theatervoorstelling ‘As I left my Father’s House’.  De voorstelling  gaat over de ontwrichting van de oorlog waardoor mensen op de vlucht slaan en hoe ze daarbij steun ervaren uit de Bijbel, Koran  of Tenach. Het theaterstuk won een paar jaar geleden de Compassieprijs.  (inloop vanaf 14.30 uur)

Ma 22 sept: 20.00 uur, Bahai –huiskamergesprek over de belofte van wereldvrede. Aanmelden via tel.  06-22.92.06.38

Wo 24 sept: 18.00 uur, de Bron: Vredesmaaltijd, aanmelden via tel . 4726137 (Hennie Wulfers)

                        20.00 uur, de Bron: Legerpredikant ds. Peter Visser over de verschillende opvattingen van vrede die er binnen en buiten de krijgsmacht leven.

Do 25 sept: 19.00 uur, Johanneskerk:  Flashmob voor Vrede

                        19.15 uur, Johanneskerk: Jongerenavond Solidair met Syrische vluchtelingen, avond met Sarah Akili die voor Radio Een Vandaag ‘de dagboeken van Leila’ voordroeg.

Vr 26 sept: 13.00 uur (tijd is onder voorbehoud), Waterlijn: Varen voor Vrede

Zat 27 sept: 14.00 uur, Belgenmonument: Meditatief wandelen langs plekken die met oorlog en vrede te maken hebben in Amersfoort, zoals het Belgenmonument dat aan de opvang van Belgische vluchtelingen uit de Eerste Wereldoorlog herinnert. Met om 16:00 rondleiding door Het Gilde op Belgenmonument.

Zon 28 sept: 16.00 uur, Wijkcentrum Het Klokhuis : Interlevensbeschouwelijke Vredesbijeenkomst met o.a. christelijke en islamitische vertegenwoordigers  het Amersfoorts platform voor levensbeschouwingen & religies.

 

 

 

 

 

Weliswaar net na de Vredesweek, maar toch er mee verband houdend organiseert  op 2 oktober om 20.00 uur Fred van Iersel, pijlerhouder diaconie, een avond over Israël-Palestina.

 

Hij heeft theoloog en socioloog drs. Gied ten Berge van Kairos Palestina uitgenodigd.

 

Pastorie van de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, Kerkstraat 22 te Hoogland.

 

Voor meer informatie: http://ambassades.paxvoorvrede.nl/ambassades/ambassade-amersfoortbericht nr. 15684 :  geplaatst op 29-08-2014 en 941 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken