TERUG
Kerkconcert
Stabat Mater op 7 maart 2014
Oud-Kath. Parochie
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2014-03-07)
Stabat Mater op 7 maart 2014
Giovanni Battista Pergolesi (1710 1736) mag dan veel te vroeg zijn overleden, hij heeft ons wel een van de meest ontroerende en indringende composities nagelaten die ons ook nu nog recht in het hart weet te raken.


Het is zijn Stabat Mater, voor sopraan, alt en orkest, dat de meeste bekendheid geniet. 

Het werk is in opdracht geschreven ter vervanging van het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti dat tot dan toe elke Goede Vrijdag in Napels was opgevoerd. De compositie  bleef populair, werd het meest gedrukte werk van de achttiende eeuw en werd bewerkt door verschillende andere componisten, onder wie J.S. Bach.

 Het Stabat Mater is in feite een cyclus van gezangen over Maria, die waarschijnlijk omstreeks 1300 is geschreven door Jacopone da Todi..  

Het is een van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten op de Moeder Gods in haar smart om haar gekruisigde zoon. Het is genoemd naar de beginwoorden van het gedicht, Stabat mater dolorosa ( 'De moeder stond bedroefd'). 

 

Het Stabat Mater is, behalve door Pergolesi, veelvuldig op muziek gezet, onder andere door Haydn, Palestrina, Poulenc, Rossini en Vivaldi. 

De compositie van G.B.Pergolesi dateert uit 1736.Waarschijnlijk heeft Pergolesi het Stabat Mater met tussenpozen geschreven. Het slotkoor schreef hij toen hij op zijn sterfbed lag (1736). Pergolesi had TBC, waaraan hij op 26-jarige leeftijd stierf. 

 

Op 7 maart a.s. zal dit schitterende werk worden uitgevoerd in de Oud Katholieke Kerk in Amerfoort

In een professionele intieme bezetting van sopraan, alt, orgel en cello krijgt u de gelegenheid om u mee te laten nemen in de ontroerende schoonheid van dit werk. 

 

De uitvoerenden zijn: 

Marjon Strijk – sopraan 

Gabrielle Nijhuis – alt  

Henk van Zonneveld – orgel 

Sarah Haynes –  violone

 

Datum:     vrijdag 7 maart 2014

Locatie:    Oud Katholieke Kerk in Amersfoort

Aanvang: 20.15 uur

Entree:     €10,-

 

 

 Poster van Stabat Mater van Pergolesi

 

 

 

 

 

 


 
 bericht nr. 15130 :  geplaatst op 17-02-2014 en 999 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken