TERUG
Vorming+ Toerusting
Het hart verlangt een melodie
Amersfoort Noord (PKN)
Het hart verlangt een melodie
AMERSFOORT – Meer dan 600.000 Nederlanders zingen minstens een uur per week. Daarmee staat zingen boven voetbal in de top tien van populairste hobby’s. De Amersfoortse katholieke kerken en de kerken van Amersfoort-Noord sluiten hierbij aan met hun gezamenlijke nieuwe winterprogramma ‘Op de vleugels van een lied’, met daarin een groot aanbod aan muziek. Ook de meeste protestantse kerken in onze stad presenteren deze maand hun winteraanbod.

Foto: Alpha Nederlandon twitter

 

Foto: Deze maand presenteren de kerken hun winterprogramma’s met onder meer de cursus ‘RK voor beginners’ en de bekende alpha-cursus. 

 

door Joke Bosch

,,Het verstand heeft misschien genoeg aan woorden, het hart verlangt een melodie, dan komen de woorden echt binnen”, motiveert voorganger Willem Klamer de aandacht voor het lied in het bewaarkatern van de kerkbladen Lopend Vuur en Mirakel. ,,Het geloof leeft van verhalen, maar die verhalen krijgen een wonderlijke kracht als ze tot je komen in de vorm van een lied.” Het jaarprogramma ‘Op de vleugels van een lied’ biedt zowel activiteiten voor doorgewinterde kerkgangers als voor mensen die nooit een kerk binnengaan. Zo is in de St.-Ansfriduskerk een serie avonden te volgen over de functie van muziek in religie, waarbij de deelnemers al luisterend worden meegenomen op een ‘muzikale wereldreis’. Wie het gregoriaanse notenschrift wil leren lezen, kan in twee maandagavonden in de H. Kruiskerk een oriëntatiecursus Gregoriaanse zang volgen bij Hein Hof. 

Naast thema-activiteiten biedt het jaarprogramma activiteiten als christelijke meditatie (elke donderdagavond in de St.-Ansfriduskerk), peuterkerk (zes keer per jaar in De Herberg), Taizévieringen (elke tweede zaterdag in de H.-Geestkerk) en de cursus ‘RK voor beginners’, voor mensen die meer willen weten van het katholieke geloof (vanaf 24 september in Het Brandpunt). Een andere beginnerscursus is de bekende alpha-cursus die protestantse gemeente De Brug organiseert vanaf 1 oktober. Meer dan elf miljoen mensen wereldwijd volgden deze cursus inmiddels. In tien avonden en een weekend wordt gesproken over thema’s als: Waar leef ik voor? Waarom zou ik geloven in een God? Ook de Nieuwe Kerk organiseert een alpha-cursus; deze begint in februari.

Hoe lees je de Bijbel? De Emmaüskerk start 24 september een maandelijkse bijbelleesgroep, te beginnen met drie avonden over het bijbelboek Jona. In dezelfde kerk start 30 september de gespreksgroep ‘Krant en Bijbel’ voor mensen tussen de 20 en 30 jaar. Aan de hand van een (fragment uit een) radioprogramma, documentaire, You-tubefilmpje, krantenbericht of ander medium wordt het gesprek gevoerd over actualiteit en samenleving, waarbij de Bijbel de derde gesprekspartner is. 

De Bergkerk heeft ook dit jaar veel aandacht voor ouderdom. Op 29 november is er een symposium waarin vragen aan de orde komen als: Hoe wegen wij woorden als autonomie, zelfbeschikking en maakbaarheid? Wat is voltooid leven en waardig sterven? Is er ook ruimte voor het lijden? Kunnen wij stervenskunst beschouwen als een vorm van levenskunst? Daarnaast start in november een kring over de geschiedenis van de ouderdom in woord en beeld, waarbij teksten van filosofen gelezen en beelden uit de kunstgeschiedenis bekeken worden.

Meer informatie: www.pkn-amersfoort.nl en www.katholiekamersfoort.nl.


 


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 15 sep 2013
bericht nr. 14654 :  geplaatst op 15-09-2013 en 1202 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken