TERUG
Evenementen
Teken van leven uit Taize juli 2013
Kerken in Amersfoort
Teken van leven uit Taize juli 2013
Een groep jongeren uit Amersfoort is deze week in Taize.


 Het volgende bericht werd ontvangen:

We zijn al een paar dagen hier en we komen al aardig in het ritme van gebedsdiensten, bijbelintroductie, gespreksgroepen en ontspanning. De groep is erg hecht, de sfeer gezellig en het weer erg warm. Voor extra ontspanning krijgen we iedere dag voor het avondgebed yogales van Yourie.

 

Vandaag schrijft Johannes:

 

Het toverwoord in Taize is stilte. Stilte tijdens de vieringen en stilte opzoeken voor persoonlijke meditatie. En wie drie keer per dag naar de kerk gaan niet genoeg vindt, kan 's morgens om half acht al de eucharistie vieren in de kerk. Een stoet priesters gaat hier dagelijks voor en zegent brood en wijn die in het ochtendgebed worden uitgedeeld.
Maar wie ook de eucharistie in stilte wil vieren, kan onder de kerk in de crypte terecht. Hier vieren zo'n tien mensen de eucharistie met een anglicaanse priester. De viering is deels in het engels, deels in het frans. Wie binnenloopt wordt welkom geheten en meteen aan het werk gezet. Wie wil de eerste lezing doen?
 
Wil je de psalm zingen? We hebben nog iemand nodig die het Evangelie leest, hoe is je engels? Bij de viering van de tafel worden we uitgenodigd om in de piepkleine absis te gaan staan, waardoor de priester richting het oosten bidt en we samen rond de tafel staan.
De priester bidt zacht, hij fluistert bijna, om de intieme sfeer niet te verstoren. En het is duidelijk dat we samen vieren: aanwezigen worden gevraagd het brood te breken en we delen elkaar brood en wijn uit. Een viering om stil van te worden.
 
 Contactpersoon:Angela Berben (angela.berben@casema.nl).
 
Zie ook artikel in Drieluik 2009 
 
 
 
 
 

Nieuwe solidariteit

Vandaag een bericht van Angela Berben uit Taize:

 

 

Het is al weer vrijdag en de week is al weer bijna om. De groep is als groep heel erg naar elkaar toe gegroeid. Mensen die elkaar van te voren niet kenden, trekken nu gezellig met elkaar op. Eergisteren werd Lia ziek en samen met de zusters van Sint Andre hebben we goed voor haar gezorgd.
 
Sommigen jongeren hebben taken gedurende de dag. Zo werken Annet en Manon bij Oyak. Ze verkopen daar drinken en snacks voor tussendoor. Robert en Rinske werken in het church-team. Voor en tijdens de vieringen zorgen zij er voor dat het stil is in de kerk en dat iedereen een plek heeft om te zitten. 
 
Gisteravond, na de avondviering, kregen we een toespraak van frere Alois over een nieuwe solidariteit. Hij vindt het belangrijk dat we onder ogen zien dat we naast ons geloof ook een donkere kant hebben. De uitdaging in ons leven is om steeds opnieuw de kant van het geloof te kiezen om zo te komen tot een nieuwe solidariteit. 
 
Vanmiddag hadden we een gesprek met broeder Sebastiaan. Hij heeft vertelt waarom hij in Taize gebleven is om broeder te worden. Voor hem is een leven van gebed en solidariteit een goede manier van leven. Als je vraagt aan de jongeren wat ze bijzonder vinden hier, dan komen daar verschillende antwoorden op. Voor de een is het de stilte, voor de ander de liederen, voor weer iemand anders zijn het de gesprekken, die we hebben over de dingen die er echt toe doen in je leven; voor weer een ander is het de vriendschap die je ervaart met mensen die tot voor kort onbekenden waren voor je. Een ding is duidelijk...iedereen wordt wel op een of andere manier geraakt door wat er gebeurt in Taize.
 
Vanavond is het gebed rond het kruis waarbij we stil staan bij het lijden in de wereld. Maar altijd proberen we het licht te zien door alle moeilijkheden heen.  Daarom sluit onze pelgrimage morgen af met de viering van het licht waarbij we elkaar het licht door mogen geven als teken van solidariteit. Met dit licht in ons hart gaan we zondag weer terug naar huis.

 

 
 
 

 


bron: Website okkn.nl uitgave: 20 jul 2013
bericht nr. 14517 :  geplaatst op 20-07-2013 en 1233 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken