TERUG
Kerkdiensten
Einde aan erediensten in St. Ansfriduskerk
rkamersfoort
Einde aan erediensten in St. Ansfriduskerk
AMERSFOORT - Na honderd jaar komt er een einde aan de erediensten in de Ansfriduskerk. De rooms-katholieke parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort wil in Amersfoort Zuid een bezinningscentrum opzetten.
Dat is de uitkomst van overleg tussen het pastoraal team, parochiebestuur en vertegenwoordigers van de St. Ansfriduskerk.
Het bestuur van parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort zoekt naar een andere bestemming voor de Ansfriduskerk zodat de parochie geen financiŽle verplichting meer heeft. Vanuit de geloofsgemeenschap is onthutst gereageerd op het besluit.De parochie zal tot aan het 100-jarig jubileum (in februari 2016) van de St. Ansfriduskerk de weekendvieringen geleidelijk afbouwen. Daarna wordt het kerkgebouw aan de eredienst onttrokken en krijgt het een andere bestemming. De geloofsgemeenschap zal bij het zoeken naar een andere bestemming actief betrokken worden. In het toekomstige ‘Ansfridushuis’ worden geen liturgische weekendvieringen gehouden, maar andersoortige activiteiten die passen in de katholieke traditie.


Deze keus voor een bezinningscentrum sluit aan op het besluit van het bestuur en pastoraal team van de Amersfoortse parochie om de St. Ansfriduskerk over een aantal jaren aan de eredienst te onttrekken en een andere bestemming te geven. Het ‘Ansfridushuis’ zou zich moeten richten op de actieve volwassenen, mensen die ‘midden in het leven staan’ en geïnspireerd willen worden vanuit de katholieke traditie. Er kunnen gespreksavonden, lezingen, bezinningsweekenden en (meditatieve) vieringen gehouden worden.


Het beleidsvoornemen om de St. Ansfriduskerk aan de eredienst te onttrekken maakt deel uit van het toekomstplan van de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Daarin is in 2020 ruimte voor vier -mogelijk vijf- kerkgebouwen met weekendvieringen: de H. Kruis-, St. Martinus-, St. Franciscus Xaveriuskerk en Het Brandpunt (oecumenisch centrum).

Met de geloofsgemeenschap St. Joseph is afgesproken dat er initiatieven genomen worden om over een paar jaar een bloeiende kerkgemeenschap te zijn die aansluit bij het jonge karakter van de wijken Vathorst en Hooglanderveen.

Mocht dat niet lukken dan zal deze kerk net als de St. Ansfridus-, H. Geest- en St. Henricuskerk aan de eredienst onttrokken worden. De katholieke vieringen in de Herberg (Nieuwland) en Open Kontakt (Bunschoten-Spakenburg) worden eveneens beëindigd.

 

zie ook uitgebreid rapport over St Ansfriduskerk: 

 https://docs.google.com/file/d/0B0OqQ8cU202UbGJYZUJzSGgtcHc/preview


bron: De Stad Amersfoort uitgave: 23 apr 2013
bericht nr. 14289 :  geplaatst op 23-04-2013 en 1991 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken