TERUG
Kerkconcert
Stabat Mater van Karl Jenkins
Heilig Kruis
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2013-03-16)
Gezicht van de kerk Marijke van Leerzem: "De tranen van Maria zijn de tranen van moeders over de hele wereld."
Een kerk is meer dan een gebouw. Zij krijgt een menselijk gezicht door de personen die er actief zijn. Wat beweegt deze mensen, wie zijn ze en wat doen ze? Wiena Bakker ging in gesprek met Marijke van Leerzem (53 jaar), dirigent van Spirit en projectkoor Stabat Mater.

 

Wie ben je in het dagelijks leven?
,,Ik ben getrouwd met Astrid en al 17 jaar dragen we zorg voor pleegkinderen. Verder ben ik docent Sociaal Pedagogische Hulpverlening op het Windesheim in Zwolle. Mijn vrije tijd besteed ik graag aan de muziek. Als ik voor een koor sta, dan is het goed, daar val ik mee samen."

Van welke kerk ben je lid en wat doe je daar?
,,Wij vormen een bijzonder gezin en voelen ons thuis in het Brandpunt. Onze kinderen zijn daar gedoopt. Het naar de kerk gaan hoort voor mij bij de zondag. Het maakt de zondag tot een speciale dag. Het geeft rust en inspiratie. Ik geniet ook van de mooie liturgie in het Brandpunt en hoe we bij de dingen van het leven stil staan."

Wat drijft je in de muziek, waar komt je passie uit voort?
,,Op het conservatorium ging mijn voorkeur uit naar kerkelijke muziek. Kijk alleen al naar deze passietijd, met al die thema's. Pijn, verdriet, eenzaamheid, maar ook dat je ergens voor probeert te gaan in je leven. Soms lukt dat, en soms niet. In mijn huidige project, het Stabat Mater, betekent dit dat we een reis maken door het verhaal. Jezus is een voorbeeld hoe we met elkaar zouden moeten leven. Hij werd niet begrepen en is gekruisigd. We horen het verdriet van Maria, als moeder. Dit komt dicht bij onszelf, en dat probeer ik mee te geven. Het gaat mij niet alleen om het technisch mooi zingen, maar vooral dat mensen zich verbonden voelen met wát ze zingen. Je voelt dat ook. Wanneer mensen zó zingen maakt dat indruk op het publiek. De tranen van Maria zijn de tranen van moeders over de hele wereld. Hoe verstaan we dat en hoe maken we dat mee? Dat is voor mij belangrijk. Muziek is ook mijn persoonlijke accu, daar laad ik me aan op. Het helpt mij door drukke en zware tijden heen."

16 maart om 20.00 uur is in de Heilig Kruiskerk de uitverkochte uitvoering van het Stabat Mater van Karl Jenkins.


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 06 mrt 2013
bericht nr. 14109 :  geplaatst op 07-03-2013 en 1355 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken