TERUG
Jodendom
DAG van het JODENDOM 2013 - Zorg voor de schepping
Heilige Geest
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2013-02-26)
DAG van het JODENDOM 2013 - Zorg voor de schepping
In 2008 hebben de Nederlandse bisschoppen naar het voorbeeld van de Wereldkerk een “Dag van het Jodendom” ingesteld. Met de instelling van deze dag beogen onze bisschoppen stil te staan bij de betekenis van het Jodendom voor ons christenen. Het thema van dit jaar is: “Zorg voor de schepping.”“In het begin schiep God de hemel en de aarde.” Zo begint het Bijbelse scheppingsverhaal, het verhaal over de mens in de wereld. De eerste hoofdstukken van de Bijbel maken duidelijk dat God de mens bedoeld heeft als een verantwoordelijk wezen. Mensen hebben de opdracht zorg te dragen voor elkaar en voor de wereld om hen heen.

Tijdens de Dag van het Jodendom 2013 staat de vraag centraal wat voor joden en christenen de scheppingsgedachte en de opdracht zorg te dragen voor de wereld betekenen.

Wat zeggen onze beide tradities daarover? En hoe kunnen onze tradities ons inspireren om een antwoord te vinden op de vragen van vandaag de dag? Wat kunnen we als joden en christenen zelf doen om te werken aan het behoud van de schepping?

Joden en christenen delen het geloof dat wij het leven te danken hebben aan de Eeuwige, die onze Schepper is en ons aan elkaar heeft toevertrouwd. Vanuit dat gezamenlijk geloof is de zorg voor de naaste een voor joden en christenen gedeelde, wezenlijke zorg.

 

Traditiegetrouw willen wij ook dit jaar rondom de Dag  van het Jodendom binnen onze parochie hierbij stilstaan door het organiseren van een tweetal activiteiten t.w.:

dinsdag 26 februari 2013 om 20:00 uur:

spreekt mevrouw Esther Hugenholtz, rabbijn in opleiding aan de Leo Baeck College in Londen, over”Zorg voor de schepping – Tikkoen Olam”.

Locatie: Witte Zaal van de Heilige Geestkerk, Mozartweg 54 te Amersfoort.

zondag 24 maart 2013 om 14:00 uur:

Bezoek aan het Franciscaans Milieuproject op het landgoed en kasteel Stoutenburg,Stoutenburgerlaan 5, 3835 PB  Stoutenburg

Guy Dilweg ofm, spreekt over contact maken met je natuur "Aarde is al wat we zijn wat we maken, adem ons open, maak ons uw aarde." Op deze manier zijn we die dag op een heel andere manier bezig met de “Zorg voor de schepping” !

Plaats en vertrektijd:

Om 13:30 uur vertrek vanaf het kerkplein van de Heilige Geestkerk, Mozartweg 54 te Amersfoort. Wij willen graag een beroep doen op de deelnemers, die in het bezit zijn van een eigen auto en daardoor het samenreizen onder elkaar te bevorderen (zorg voor de schepping!).

 

Naast de eigen parochiewebsite (www.katholiekamersfoort.nlkunt u ook de landelijke website raadplegen (www.dagvanhetjodendom.nl) met veel achtergrondinformatie over de Dag van het Jodendom. Voor nadere informatie: Diaken Frank Sieraal033 - 472 94 38jfrcsieraal@kpnmail.nl
bericht nr. 14021 :  geplaatst op 14-02-2013 en 1723 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken