TERUG
Open kerk
Open Kerk is uitnodigend en gastvrij
Francisc-Xaver

Open Kerk is uitnodigend en gastvrij
Wanneer ik op vakantiepad ben, loop ik graag een kerk(je) binnen. Soms sta ik na twee minuten al weer buiten. Een andere keer blijf ik hangen en mijmer ik wat bij een kunstwerk, geniet van de lichtval of steek een kaarsje aan.
In Amersfoort kan dit ook, zo blijkt. Want diverse kerken hebben hun deuren open staan, waaronder de Sint Franciscus-Xaveriuskerk aan t Zand in Amersfoort.
U bent er vast al vaak langs gelopen; ik ook, maar ik was nog nooit binnen.

 


AMERSFOORT -..door Wiena Bakker, 

,De Sint Franciscus Xaverius heeft een rijk verleden. Het is de oudste katholieke kerk in Amersfoort en vooral bekend geworden uit de tijd van het Omroeppastoraat dat KRO/RKK via radio en televisie uitzond’’ ,aldus Bart Verreijt, zelf ooit omroeppastor.
Op de huidige plaats staat sinds 1670 een kerk, op het toenmalige grondgebied van het Middeleeuwse St. Aegtenklooster.  Hiervan is nu nog de Aagtenkapel over. De huidige kerk dateert uit 1815 en heeft prachtige glas-in-loodramen, beelden en afbeeldingen. Ook staat in de kerk een oud en belangrijk Mariabeeld dat gered is uit de vernielingen van de beeldenstorm.Maar, de open kerk is veel meer dan het bekijken van een interessant kerkgebouw.

De St. Franciscus-Xaverius wil nadrukkelijk een uitnodigende en gastvrije kerk zijn.,,We proberen ook te laten voelen dat de kerk een speciale ruimte is die een spiritueel doel heeft. Mensen steken een kaarsje aan bij Maria, of gaan even zitten voor een rustigmoment. Om het spirituele te onderstrepen wordt er nu ook op de zaterdagmiddag muziek gemaakt, op het mooie Bätz-orgel, op de vleugel of met eigen meegebrachte instrumenten.Dit wordt door bezoekers zeer gewaardeerd.’’

Bart Verreijt ziet de Open Kerk eigenlijk als een soort voortzetting van het Omroeppastoraat.
,,Het is ook een vorm van anoniem pastoraat. We werken met Zandwachten, die namens onze geloofsgemeenschap tijdens de Open Kerk aanwezig zijn. Het zijn mensen die luisteren naar het verhaal van de bezoeker. Bezoekers zijn open en tonen vaak interesse. Ze vertellen over hun jeugdherinneringen aan de kerk, of dat ze nog in deze kerk gedoopt zijn, of zomaar over het leven.

Natuurlijk is het ook prima om de  sfeer in de kerk te ervaren, zonder dat iemand stoort. ’’Bijzonder is het verhaal van Zandwachten Tineke en Wilem. Zij maakten mee dat drie Iraniërs, een echtpaar en hun zoon, de kerk binnenkwamen.Ze hadden twee kaarsen bij zich. De vrouw had in hun eerste woonplaats Maastricht aan Maria beloofd, dat ze kaarsen zou branden als ze een definitieve verblijfsvergunning zouden krijgen. De dag ervoor hadden ze het heugelijk bericht gehoord. Ze waren de hele dag op zoek gegaan naar een open kerk in Amersfoort.

Dit bleek de Sint Franciscus Xaverius te zijn. Hier hebben ze gebeden en de kaarsen gebrand. Ze waren moslim. ‘t Was een ontroerend ontmoeting, om dit zo te mogen delen.,,Het is onze droom’’, aldus Bart Verreijt, ,,om de kerk iedere dag open te kunnen doen, maar daarvoor moeten er meer Zandwachten zijn. We moeten helaas ook altijd bedacht zijn op vandalisme.’’ De kerk is nu het gehele jaar open op woensdag van 13.00-15.00 uur

 

 

 


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 27 jun 2012
bericht nr. 13145 :  geplaatst op 27-06-2012 en 1672 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken