TERUG
Kerkconcert
Toonkunst Amersfoort met Matthäus Passion van J.S. Bach
St Joriskerk
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2012-03-21)

Toonkunst Amersfoort met Matthäus Passion van J.S. Bach
De Matthäus Passion is het bekendste werk van Bach in de passietijd en wordt erkend als het grootste kunstwerk van de protestants religieuze muziek, waarin men de volledige tekst van het lijdensverhaal van Jezus uit het evangelie volgens Matthäus vindt verwoord.

 

 

 

Bachs intens innerlijk leven en zijn onuitputtelijke verbeelding bezielden een wereld van gevoelens, zo aangrijpend en zuiver, dat zij een bron werden van onsterfelijke muziek, die nu eens vol intimiteiten klinkt, dan weer vol ingehouden gloed, maar aldoor anders en nieuw.

Toonkunst Amersfoort staat onder leiding van Bas Ramselaar. Medewerking wordt verleend door het Nederlands Begeleidingsorkest, de Kathedrale koorschool Utrecht en organist Henk van Zonneveld.

Sint Joriskerk, Hof 1

wo 21 mrt, 19.30 u.

Voorverkoop Prijs: € 25,--; CJP en jeugd tot 18 jr. € 12,50

Aan de kerk € 27,50

Info en kaarten: 033 - 4615768 en www.toonkunstamersfoort.nl

 

 UIT  STAD AMERSFOORT VAN 14 MAART 2012:

 


 BINNENSTAD - De Matthäus Passion wordt op woensdag 21 maart uitgevoerd door Toonkunst Amersfoort onder leiding van Bas Ramselaar. De uitvoering vindt plaats in de st. Joriskerk en begint om 19.30 uur.

 

door Peter Bruinsma

Johann Sebastian Bach wordt wel beschouwd als het grootste muziekfenomeen aller tijden. Zijn toonzettingen van het lijdensverhaal van Chrisatus zijn heel dramatisch. In een tijd waarin de kerkmuziek in het slop zat door de officiële anti-vernieuwingspolitiek en de voorkeur van componisten om wereldlijke ontspanningsmuziek te maken, gaven Bachs werken de gewijde muziek een ongekende stimulans.

Na zijn dood is Bachs kunst lange tijd als verouderd beschouwd. Het werk raakte min of meer vergeten en er kwamen andere paascomposities die veel populairder waren zoals ‘Der Tod Jesu”van Graun bijvoorbeeld in het begin van de negentiende eeuw. Honderd jaar na de eerste uitvoering werd de Matthäus Passion in de uitvoering van Mendelssohn herontdekt.

Sindsdien is het oratorium uitgegroeid tot een fenomeen, een cultus van grote betekenis. De Matthäus Passion blijft in tal van uitvoeringen over de gehele wereld maar bovenal in Nederland jaarlijks vele mensen boeien.

Als concertzanger zong Bas Ramselaar de Matthäus Passion gemiddeld vijftien keer per jaar in een betrekkelijke korte tijd voor Pasen. Inmiddels heeft hij zijn ervaringen als zanger uitgebreid benut in zijn missie als dirigent. Als dirigent van het Joris Kamerkoor, de Bach Cantorij Baarn en het Basilius College weet hij de koorklank dan ook zo te boetseren dat de vocale zeggingskracht steeds overtuigt en inspireert. Zelf zegt hij over zijn rol als dirigent: ,,Als zanger ben je vooral gefocust op je eigen aandeel in het grote werk. Je wilt het intens en aansprekend doen. Als dirigent herschep je het hele concept en kruip je eigenlijk in de huid van Bach. Bij zo’n groot en monumentaal werk is dat een hele studie.”

Bach schreef zijn muziek voor liturgisch kerkelijk gebruik . De rol van de Evangelist is in de Mattháus passion evident. De verhaalzang vraagt om een duidelijke overdracht: helder van toon en scherp van dictie.

Toonkunst Amersfoort heeft haar oorsprong in 1878. De huidige naam ontstond in april 2010. Men verwijderde toen ‘Oratorium Vereniging’ in de naam. Het koor streeft er naar om twee keer per jaar een concert te geven, waarvan in elk geval één met professionele vocale solisten en een beroepsorkest. Bas Ramselaar debuteerde in 2001 bij het koor als dirigent in de Petite Messe Solenelle van Rossini. Eén keer per drie jaar gaan alle leden op voor een stemtest. Zangles kan dan worden geadviseerd.

Toonkunst Amersfoort o.l.v. Bas Ramselaar

Matthäus Passion-J.S. Bach

Nederlands Begeleidingsorkest en Kathedrale Koorschool Utrecht en vocale solisten

woensdag 21 maart, Sint Joriskerk Amersfoort, 19.30 uur

 

 


bron: De Stad Amersfoort uitgave: 07 mrt 2012
bericht nr. 12753 :  geplaatst op 10-03-2012 en 2115 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken