TERUG
Bijzondere vieringen
Allerzielen is een topviering
rkamersfoort
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2011-11-09)

Allerzielen is een topviering
AMERSFOORT - De katholieke kerk staat in deze steeds kortere dagen stil bij de grenzen van het leven, aansluitend bij het gevoel van veel mensen. Op 1 november staan heiligen centraal, zij leefden als christen op aansprekende wijze.
Vandaag, 2 november, staan alle overledenen die we zelf hebben gekend in het middelpunt. Josephine van Pampus is pastoraal werkster in de parochie van Onze Lieve Vrouw.
In haar werk als pastor komt zij voortdurend in contact met mensen op de grens van leven en dood.

 omschrijving


door Bart Verreijt
,,Allerzielen is een belangrijke dag. In onze haastige samenleving is er amper tijd om te rouwen. Een aantal weken mag, desnoods een half jaartje, maar dan moet het voorbij zijn.
In de kerk is dat niet zo. Met Allerzielen gedenken we overledenen. Hen van wie de naam nog vers in het geheugen ligt, maar ook mensen die al langer geleden zijn heengegaan. Een bloem op het graf, stilstaan bij wat zij voor ons betekenen, een kaarsje bij het noemen van iedere naam, dat brengt letterlijk licht in duisternis van verdriet en gemis. Met Allerzielen zijn mensen met elkaar verbonden in dat gedenken. Een mens heeft er veel aan om zich in rouw gesteund te weten door anderen. Wij christenen leggen daarbij een eigen accent: we hopen en bidden dat de steun die mensen aan elkaar geven, ook opgenomen wordt door de Eeuwige.Dat zegt onze traditie: God wil bij ons mensen betrokken zijn. Voor ons staat leven met rouw en gemis in het perspectief van de Eeuwige.Åh Er was toch veel angst - ook door de kerk aangezet - in bepaalde teksten rond de dood?,,Iemand zei onlangs rond een uitvaart tegen me: ik geloof in een God van liefde, maar ook in een rechtvaardige God. Die mevrouw gaf precies het spanningsveld aan. God van liefde, daar kunnen we wel mee uit de voeten, maar die rechtvaardige God willen we nog wel eens om zeep helpen voor ons eigen gemak. Toch verlangen mensen intens naar rechtvaardigheid en hopen dan op God.


Niemand heeft hier definitieve antwoorden, ook een pastor niet. Maar ik ga wel met mensen mee in dat zoeken naar levenszin. Ik wantrouw mensen die al te snel in dit soort situaties zeggen: het is Gods wil of God heeft er bedoelingen mee. God is geen supermarionettenbespeler. Op de grens van het leven schieten woorden dikwijls te kort. Kunst en in het bijzonder muziek kan dan van betekenis zijn. In deze dagen presenteer
ik, samen met Rudolph van Calcar, dirigent van de Ansfriduskerk, avonden waarin we stilstaan bij verschillende requiems. Hoe kun je in muziek dat onzegbare proberen te raken? Ik heb bij de voorbereiding al gemerkt hoe ontzettend boeiend dat is.


Allerzielen is voor mij een topviering in het jaar. Ik voel dan hoe het zindert in de kerk. Spannend om op deze dag verkondiging te doen, om dichtbij mensen en hun ervaringen te blijven en tegelijk het mysterie intact te laten. Ik wil aanvaarden dat ik niet alles weet en ik verlang ernaar me aan dat levensgeheim toe te vertrouwen. Dat is een eigen geluid dat ik, dat wij, in onze samenleving steeds moeten laten horen.

Requiems, uitleg en muziek: 9 november vanaf 20.00 u in de St. Franciscus Xaverius, 't Zand 31.

 

 


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 02 nov 2011
bericht nr. 12238 :  geplaatst op 02-11-2011 en 1725 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken