TERUG
Evenementen
Parochiedag op 25 september in Hoogland
rkamersfoort
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2011-09-25)

‘Leren van jezelf en anderen’
Parochiedag op 25 september in Hoogland

HOOGLAND - Parochianen uit Amersfoort en omgeving komen 25 september weer bijeen op de tweede Parochiedag. Niet alleen voor pariochianen valt er veel te beleven en te ontmoeten. ,,Nee, iedereen is welkom. Het is dé kans om gewoon eens te komen neuzen”, nodigen Jospehine van Pampus (pastores) en Dré Struyk (bestuurslid) van de Rooms Katholieke Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, uit.

 omschrijving

Josephine van Pampus en Dré Struyk zien al uit naar de Parochiedag waarop alle kerken binnen de Parochie samenkomen.

door Melissa Hofland

Nu alweer een jaar geleden fuseerden tien kerken uit Amersfoort, Hoogland, Hooglanderveen en Bunschoten/Spakenburg tot één Parochie. ,,We zijn eigenlijk sinds eind jaren ‘90 al bezig om meer samen te werken als Rooms katholieke kerken in Amersfoort. Vorig jaar is dat formeel geworden”, legt Struyk uit, ,,iets heel positiefs. We staan zo als één gezicht in de Amersfoortse samenleving.” Afgelopen jaar was een jaar van opbouwen. ,,De verschillende kerken moeten als afzonderlijke geloofsgemeenschappen blijven draaien en de eigenheid behouden. Maar als een paraplu daar overheen zijn we een nieuw geheel geworden. De financiën zijn bij elkaar gekomen. Er is nu één pastoraal team en één parochiebestuur. We hebben het blad Mirakel opgezet én we hebben een frisse, nieuwe website,” vertelt Van Pampus.

Om de fusie te vieren werd vorig jaar voor het eerst een Parochiedag - toen in de Heilige Kruiskerk - georganiseerd. ,,Alle parochianen van de verschillende geloofsgemeenschappen konden elkaar zo ontmoeten, eveneens andere belangstellenden waren welkom om eens te komen kijken. Dat is zo goed gevallen bij iedereen, dat we die dag erin willen houden”, legt Van Pampus uit. De Parochiedag staat dit jaar in het teken van ‘leren’ en de hele dag door zijn korte workshops te volgen. ,,We willen in een tijd als deze laten zien waar we als Rooms-katholieken voor staan. Betrokken bij de mensen en de Amersfoortse samenleving. Niet alleen vertellen, maar ook luisteren; deel zijn. Leren van jezelf en van ervaringen van anderen is herkenbaar en zal ook aanspreken in een samenleving die grotendeels niet meer is opgegroeid in christelijke of katholieke omgeving. Bij alle workshops is ruimte voor eigen inbreng. Wat kunnen de verschillende cursussen die we aanbieden betekenen voor ons zelf, de geloofsgemeenschap en de samenleving? Daar draait het om”, zegt Van Pampus.

De Parochiedag vindt dit jaar plaats in de pastorie naast de Sint Martinus in Hoogland en start met een eucharistieviering om 10.00 uur. Vanaf 12.00 uur starten de workshops. ,,Denk aan een stamtafelgesprek (debatteren rondom geloofszaken), een huwelijkscatechese, dans en drama, een kidsquiz en er is een informatiemarkt”, vertelt Van Pampus. ,,Buiten staat er een springkussen voor de kinderen”, vult Struyk aan. ,,Ook jongeren verenigd in jongereninitiatieven van de Rooms-katholieke kerk (zoals Unity, Together, Brandhoutcafé en Lighthouse) leveren een bijdrage. Echt een dag voor jong en oud dus.”

 

Nieuwsgierig geworden?

Kijk eens op de vernieuwde website:  www.katholiekamersfoort.nl

 bron: De Stad Amersfoort uitgave: 31 aug 2011
bericht nr. 12007 :  geplaatst op 31-08-2011 en 2595 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken