TERUG
Evenementen
Liever Madrid dan Lowlands
rkamersfoort

Liever Madrid dan Lowlands
AMERSFOORT - Vrienden verklaarden Bannie Mooren (21) voor gek. Ze had al kaartjes voor Lowlands, maar ging toch liever naar de katholieke Wereldjongerendagen (WJD) in Madrid deze week. Drie jaar geleden was de fervent festivalbezoekster op de WJD in Sydney. “Geen enkel muziekfestival lukt het om zo’n binding te creëren tussen mensen van over de hele wereld.” Ook vanuit Amersfoort is een groep jongeren afgereisd naar Madrid.


door Joke Bosch
De ‘Olympische Spelen van de Katholieke kerk’, zo worden de Wereldjongerendagenwel genoemd. Honderdduizendenjongeren uit alle hoeken van de wereld bezoeken hetgrootste internationale jongerenevenementter wereld om samen het katholieke geloof te vieren. Vijf dagenlang, van 16 tot en met 21 augustus,kunnen jongeren verspreid over de hele stad deelnemen aan klein- engrootschalige festivals, vieringen,concerten, ontmoetingen en voorstellingen.
Drie ochtenden is er een Nederlandstalig programma. Traditionele hoogtepunten van de WJD zijn de verwelkoming van de paus op donderdag, op zaterdagavond de grote avondwake onder de sterrenhemel en op zondag de slotviering.


omschrijvingVerschillende bisdommen organiseren een eigen reis naar Madrid met een eigen voorprogramma. Zo vertrok op 10 augustus een groep vanuit het aartsbisdom Utrecht naar Zaragoza voor de ‘Days inthe Diocese’.           Daarbij zat ook een groep van zeventien jongeren vande parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Met in totaal honderdvijftig jongeren uit diverse landen overnachtten de Amersfoorters in een gymzaal. Eén van hen: “Elke dag was er een viering in de overvolle en hete kathedraal. Sommige jongeren vielen er flauw van de hitte. De zaterdag voor vertrek naar Madrid hebben we met vierduizend jongeren op het grote plein van Zaragozade rozenkrans gebeden. Ieder in zijn eigen taal en met een kaars in de hand. Een wonderlijke en prachtige aanblik.”

Naar Rome
De Wereldjongerendagen bestaan sinds 1984, toen paus Johannes Paulus II jongeren van de hele wereld uitnodigde om samen met hem Palmzondag te vieren in Rome.
Ruim 300.000 jongeren gaven gehoor aan deze oproep. Toen één jaar later de Verenigde Naties het jaar1985 uitriepen tot ‘InternationaalJaar van de Jeugd’ werd de uitnodiging herhaald. Opnieuw kwamen jongeren massaal naar Rome. Het succes van deze twee ontmoetingen leidde tot de instelling van de officiëleWJD, die afwisselend op lokaal en internationaal niveau gehouden worden. De internationale ontmoetingen vinden ongeveer om de drie jaar plaats, steeds in een ander gastland, waar mogelijk roulerend per continent. Het aantal bezoekers varieert van een kwart tot vier miljoen, vanuit Nederland tussen de zeshonderd en drieduizend. Voor Amersfoorter Sander de Haan kunnen de WJD niet meer stuk: “Tijdens het afsluitende festival in Zaragoza deed iedereen mee met zingen en muziek maken. Het was één grote happening waar een sterk samenhorigheidsgevoel was.”

De meegereisde pastoor van de Amersfoortse parochie, Tuan Nguyen, is erg enthousiast over de katholieke jeugd: “Het is een geweldige groep die als vrienden met elkaar omgaat. Al zingend en dansend onderweg en elkaar inspirerend. De jongeren komen uit alle continenten, met alle verschillen in taal, kleur en uiterlijk.
Het is één groot feest van menselijkheid en geloof. Ik ben trots op de jongeren uit Amersfoort”.   

                   Zie ook www.madrid2011.nl of  http://www.jongkatholiek.nl/wjd


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 24 aug 2011
bericht nr. 11973 :  geplaatst op 24-08-2011 en 1632 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken