TERUG
Kerkmuziek
Amersfoortse en Londense Klokkenklanken op 7 mei 12.00 uur
Org.Amersfoort
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2011-05-07)

Amersfoortse en Londense Klokkenklanken
BINNENSTAD - Met zeven luidklokken laat het Amersfoorts Klokkenluidersgilde op zaterdag 7 mei om klokslag 12.00 uur horen dat de maand mei is begonnen. Luidmeester André Kukolja baseerde het luidschema onder meer op het meimaandthema 'Maria', ofwel 'Onze Lieve Vrouw', naar wie de rond 1500 gebouwde toren en kerk werden vernoemd.


Als tweede en derde gelui klinken daarom het 'Ave Maria' (Wees gegroet Maria)-motief' en het 'Salve regina' (Wees gegroet koningin)-motief. Het aanvangsgelui duidt de datum 7 mei aan door de zevende en de vijfde klok tezamen te laten klinken. Na het vierde gelui, gebaseerd op de eerste tonen van het meiliedje l'Inverno l'e passato uit het Zwitserse Tessin, eindigt het luidersgilde met klanken vanaf de overkant van Het Kanaal.

Met het 'Westminster'-gelui, waarbij het welbekende 'Big Ben'-thema -inclusief de uurslag- klinkt, geeft het gilde tot slot een knipoog in de richting van de pas in het huwelijksbootje gestapte William en Kate.

Aansluitend op het luiden bespeelt André Kukolja tot 13.00 uur de Eijsboutsbeiaard. Tijdens de luiding is het schema te vinden aan de toegangsdeur van de toren.

Meer over het Amersfoorts Klokkenluiersgilde is te vinden op de website www.zevengelui.nl.


bron: De Stad Amersfoort uitgave: 04 mei 2011
bericht nr. 11712 :  geplaatst op 04-05-2011 en 1937 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken