TERUG
Financiën
Protestant actiever dan katholiek bij Kerkbalans

Protestant actiever dan katholiek
Procentueel gezien hebben de Protestantse Kerk, Oud-Katholieke Kerk en Remonstrantse Broederschap de beschikking over veel meer vrijwilligers dan de Rooms-Katholieke Kerk. De vrijwilligers van deze drie kerken verzetten ook nog eens meer werk dan de rooms-katholieke vrijwilligers.


Protestant actiever dan katholiek


Dat blijkt uit het kaski-rapport 'de kerk telt' dat vandaag tijdens de start van actie Kerkbalans is
gepresenteerd. De vier genoemde kerken doen allen mee aan deze geldinzamelactie. De Algemene Doopsgezinde Sociëteit doet ook mee, maar van dit kerkgenootschap is het aantal vrijwilligers niet bekend.

De Rooms-Katholieke Kerk telt rond de 4,2 miljoen leden. 5,6 procent hiervan doet vrijwilligerswerk voor de kerk. Dat is een veel kleiner aantal dan bij de Protestantse Kerk. Deze kerk telt rond de 1,8 miljoen leden waarvan iets meer dan 200.000 vrijwilligers, wat overeenkomt met 11,3 procent. De kleine Oud-Katholieke Kerk heeft de beschikking over 710 vrijwilligers: ongeveer 12 procent van het totale ledental van 5960. Absolute topper is de Remonstrantse Broederschap: 16,4 procent van haar leden doet vrijwilligerswerk voor de kerk.

Rooms-katholieke vrijwilligers besteden gemiddeld zo’n 7 uur per maand aan vrijwilligerswerk, tegenover 8 uur per maand door protestanten. Protestantse gemeenten bieden ook meer sociale activiteiten aan dan rooms-katholieke parochies. Zo worden in 97 procent van alle gemeenten geregeld ouderen en zieken bezocht. In parochies is dat 91 procent. Grotere verschillen zien we bij financiële hulpverlening: in 59 procent van de gemeenten is men hier actief mee, ten opzichte van 36 procent van de parochies. Ook geven gemeenten veel meer hulp bij relatieproblemen (50 om 20 procent). Opmerkelijk is ook dat protestantse gemeenten veel meer doen aan vorming en toerusting van de gemeenteleden (35 procent van de gemeenten, ten opzichte van 18 procent van de parochies).

Het rapport 'de kerk telt' bevat daarnaast de conclusie dat de maatschappelijke waarde van de Protestantse en Rooms-Katholieke kerk 400 miljoen euro per jaar bedraagt.

 

 

 

 bericht nr. 11311 :  geplaatst op 18-01-2011 en 1254 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken