TERUG
Jodendom
Dag van het Jodendom op 16 jan. 10 febr en 15 maart 2011
(Data in de agenda die zijn verlopen: 2011-01-16)

Dag van het Jodendom
aandacht aan deze bijzondere dag besteed.
Dit jaar wil de organisatie er in een zogenaamd drieluik aandacht op vestigen en speciaal op het jaarthema 'De Joodse liturgie, zowel thuis als daarbuiten zoals bijvoorbeeld in de synagoge.


AMERSFOORT - Wereldwijd wordt de Dag van het Jodendom gehouden. Om hieraan in Amersfoort bijzondere aandacht te geven, worden in het voorjaar 2011 drie bijeenkomsten georganiseerd.
Sinds het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) is ook in de Rooms-katholieke Kerk het besef gegroeid dat het Jodendom van blijvende betekenis is voor het christendom. In 2008 hebben de Nederlandse bisschoppen naar het voorbeeld van de Wereldkerk een 'Dag van het Jodendom' ingesteld. Met de instelling van deze dag beogen onze bisschoppen stil te staan bij de betekenis van het Jodendom voor ons christenen. Vorig jaar heeft onze paus Benedictus de Joodse synagoge in Rome bezocht. Een aantal van onze bisschoppen hebben op deze dag eigen activiteiten in hun bisdom ondernomen.

Ook in Katholiek Amersfoort werd in de voorbije jaren Dag Zij zullen op zondag 16 januari in samenwerking met de Katholieke Raad voor Israël (KRI) een bezoek brengen aan de Joodse Synagoge in de Drieringensteeg te Amersfoort. Daar zal één van de gidsen ons rondleiden in de synagoge en de ontstaansgeschiedenis van deze bijzondere plek 'de Parel van de Drieringensteeg' vertellen. Amersfoort beschikt nog over een kleine en actieve Joodse gemeente. Een unieke kans om kennis te maken met deze gemeenschap, haar cultuur en geschiedenis.
Zondag 16 januari van 15.00 tot 17.00 uur. Plaats: Drieringensteeg te Amersfoort.

Vervolgens biedt de organisatie een vervolgbijeenkomst aan in de Sint Ansfriduskerk met rabbijn Marianne van Praag (Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom/LJG) om samen met haar nog meer te kunnen verdiepen in de Joodse cultuur. Deze bijeenkomst zal worden gehouden op: Donderdag 10 februari van 20.00 tot 22.00 uur. Plaats: St. Ansfriduskerk, Jacob Catslaan 28 te Amersfoort.

Tenslotte is het bedoeling ten derde maal hier aandacht aan te besteden. Dan willen zij een film vertonen en aan de hand van die film zal besproken worden over de wijze waarop het Jodendom in de samenleving kan worden beleefd, gevolgd door een discussie.
Deze bijeenkomst zal worden gehouden op: dinsdag 15 maart van 20.00 tot 22.00 uur. Plaats: Heilige Geestkerk, Mozartweg 54 te Amersfoort.

 

 


bron: De Stad Amersfoort uitgave: 07 jan 2011
bericht nr. 11265 :  geplaatst op 07-01-2011 en 1723 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken