TERUG
Jongeren
Lotgenotengroep Jongeren in Rouw
Humanitas Eemland

Lotgenotengroep Jongeren in Rouw
AMERSFOORT - Op 9 december start Humanitas Eemland weer een Lotgenotengroep voor Jongeren in Rouw. Voor deze nieuwe gespreksgroep is nog ruimte vrij.


Elk jaar krijgen 7000 jongeren te maken met een sterfgeval in hun gezin. Fabiënne Hoogeveen (20) zag op jonge leeftijd haar zusje en haar vader wegvallen. Ze heeft deelgenomen aan de lotgenotengroep jongeren in rouw van Humanitas. ,,Je leert veel van elkaar en je komt er achter dat je niet alleen bent.” In december start er weer een nieuwe lotgenotengroep jongeren in rouw.


Hoogeveen verloor op 10-jarige leeftijd haar tweelingzusje aan een hersentumor. ,,Ik heb het hier moeilijk mee gehad, vooral op de middelbare school. Ik miste haar erg, ze was toch mijn tweelingzusje. We deden alles samen.” Vijf jaar later kreeg ze een tweede klap te verwerken toen haar vader plotseling stierf aan een hartaanval. ,,Ik vind het fijn om over hen te praten. Mijn zusje was bang dat we haar zouden vergeten, maar dit doe ik niet. En doordat ik anderen over haar vertel, leren zij haar ook een beetje kennen.”


In het dagelijks leven voelde Fabiënne alsof ze de enige is die iemand heeft verloren. ,,Niemand praat erover en zelf wil ik er ook niet altijd over beginnen, omdat ik bang ben voor de reactie van anderen.” De behoefte om er met lotgenoten over te praten was groot. Het leven gaat gewoon door, terwijl voor nabestaanden de wereld stil staat. Daarom heeft ze deelgenomen aan de lotgenotengroep jongeren in rouw.


In de bijeenkomsten van de lotgenotengroep ervaren de deelnemers ook steun aan elkaar. ,,We deden een keer een spel, special voor overleden dierbaren. Het was een soort ganzenbord, met vragen die te maken hebben met de dood en degene die is overleden. Het zijn vragen waar ik nooit echt zo bij stil heb gestaan. Vragen over de begrafenis, over de omgeving. Vragen die ik kon beantwoorden, als ik diep in mijn geheugen ging graven. Ik vond het heel bijzonder om ook de verhalen van anderen te horen. Dan merk ik hoeveel jongeren hetzelfde hebben meegemaakt en ook ongeveer hetzelfde reageren op een bepaalde situatie.”


De deelnemers zijn niet verplicht om erover te praten. Als je er geen zin in hebt, doe je het gewoon niet. Jongeren hebben er wat aan om ervaringen met elkaar te delen. ,,Ik voelde me begrepen, zonder woorden. Niemand keek je raar aan als je moest huilen. Ik vond het fijn om over mijn verdriet te praten, maar ook om herinneringen met anderen te delen.”
Geïnteresseerden kunnen zich tot uiterlijk 3 december aanmelden.

Meer informatie of aanmelden kan via Nan Nabuurs of Gonnie Duim van Humanitas Eemland, via tel. 06 – 47 340 299

of per mail: jongereninrouw@humanitaseemland.nl

Meer informatie is ook te vinden op www.humanitaseemland.nl en www.jongereninrouw.nl. Daar zijn ook meer reacties te lezen van deelnemers van vorige lotgenotengroepen

 

 


bron: De Stad Amersfoort uitgave: 22 nov 2010
bericht nr. 11098 :  geplaatst op 22-11-2010 en 1012 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken