TERUG
Tentoonstelling
Expositie Marjet de Jong in de Heilige Geestkerk
Heilige Geest

Expositie Marjet de Jong in de Heilige Geestkerk
RANDENBROEK - Marjet de Jong exposeert de komende maanden werken in de H. Geestkerk. De titel van de expositie is "Mensen zien".


De Jong is theologe en vrijwilligster in de Heilige Geestkerk van de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort
De tekeningen en schilderijen in deze expositie zijn gemaakt tussen 2007 en 2010 in de cursus portret- en modelschilderen van kunstenaar Michiel Jansen. ,,Met mensen tekenen ben ik eigenlijk al mijn hele leven bezig. Mensen zijn oneindig boeiend, omdat ze allemaal verschillend zijn, mimiek en lichaamstaal hebben, langzaam maar zeker ouder worden. Ik hou ervan te bestuderen waar hem dat in zit.

Waar valt het licht op hun gezicht, op hun lichaam, wat zijn de bepalende licht en donker gebieden die maken dat je bij de eerste oogopslag een mens herkent, een boodschap of gevoel afleest aan de houding? Waardoor wordt iemands leeftijd zichtbaar (niet de rimpels)? Het verbindende thema is voor mij ‘zien’."
Het werk in deze expositie is niet voor expositie gemaakt. ,,Het zijn eigenlijk allemaal studies - zoals een pianist toonladders oefent. De werken zijn geselecteerd uit een grote stapel. Deze kwamen door de strenge jury van mijn oordeel en dat van Gérard, waarvoor ik hem dankbaar ben."


,,Degene die ik hier dankbaar wil noemen is Michiel Jansen, die als leraar de kunst verstaat om op een avond gemiddeld twaalf mensen die met hetzelfde model bezig zijn, op weg te houden binnen hun eigen artistieke proces. Met respect voor waar de ander is, geeft hij subtiele aanwijzingen en helpt hij ‘zien’. Als kunstenaar werkt hij zelf met leisteen, heel recent nog voor de Franciscus Xaverius kerk."


Naast dit grote werk maakt zij ook veel illustraties voor allerlei uitgaven, vooral in religieuze context. ,,Ze hebben vaak bijbelse thema’s. In de vitrines ziet u wat van die illustraties door de jaren heen. Sommige zult u herkennen."
De expositie is zondagmiddag geopend na de kerkdienst, rond 12.00 uur. Naast de reguliere openingstijden voor vieringen, is de H. Geestkerk ook in de ochtenden van maandag tot en met donderdag open.

 

 


bron: De Stad Amersfoort uitgave: 12 nov 2010
bericht nr. 11057 :  geplaatst op 12-11-2010 en 1502 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken