TERUG
Mensen
Column: Herfstkleuren
Kerken in Amersfoort
Column Herfstkleuren

De duizenden kleuren van de bomen op dit moment. Al dat goud, bruin, groen, zwart. Het spel van het donker en het licht. De bomenrijen waar ik tussen door loop lijken wel de rijk gedecoreerde muren van een paleis, van een tempel uit lang vervlogen tijden.

En toch ben ik maar gewoon in één van de parken en bossen in en om Amersfoort. Ik ben blij in een land te wonen met verschillende seizoenen. Jarenlang woonde ik in de tropen en miste het echte verschil tussen de seizoenen. Natuurlijk heeft de natuur daar ook zijn pracht maar een herfst zoals hier, die explosie van zoveel verschillende kleuren? En straks weer het prille groen dat overal zijn best zal gaan doen om de terugkomst van het leven, van de groei te onderstrepen. Ook dan al die verschillende soorten groen, die nuanceringen. Heerlijk. Vreemd eigenlijk dat we in de natuur ons zo kunnen verheugen op de diversiteit aan kleuren, maar dat we daar in het sociale veel meer moeite mee hebben.

Dan moeten we vaak eerst even een bruggetje over om de kleur, de geur, de smaak, de aard van de ander te waarderen, om er ruimte voor te maken. Of misschien is het verschil ook weer niet zo groot, want als ruimte maken voor de ander moeilijk is, dan is het ook moeilijk om ruimte te maken voor de natuur. Als een bos alleen maar iets is waar ik doorheen loop maar waar ik verder geen verantwoordelijkheid voor neem, geen ruimte voor maak, dan is het met die veelkleurigheid van dat bos ook snel afgelopen. Zo is het ook met de vluchtige veelkleurigheid die we genieten met mensen op vakanties en in exotische restaurants. We genieten maar nemen niet onze verantwoordelijkheid om de ander echt ruimte te geven. Bij een boswandeling, op een vakantie in een ver oord, bij een etentje in een vreemd restaurant hoeft dat ook niet. Maar als we veelkleurigheid echt op prijs stellen, dan moeten we ook bereid zijn er wat voor over te hebben.Dat geldt voor bossen. Dat geldt voor mensen.

Column is geschreven door Paul van der Harst


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 10 nov 2010
bericht nr. 11045 :  geplaatst op 10-11-2010 en 1090 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken