TERUG
Mensen
Gerard van Eck: 'Het komt aan op je inzet'
Kerken in Amersfoort
Gerard van Eck: ,,De ervaringen die ik in mijn vrijwilligerswerk opdoe houden mij scherp in mijn betaalde werk."
In deze rubriek komen mensen aan het woord die bruggen bouwen tussen mensen met verschillende achtergronden, uit verschillende wijken, culturen, tradities en religies.

Hoe doen zij hun werk en welke knelpunten ervaren zij? Wat zijn de uitdagingen en waardoor worden zij gemotiveerd?

Deze keer Gerard van Eck (foto), vrijwilliger bij het centrum voor inburgering NVA.

Wie ben je en wat doe je?

,,Mijn betaalde baan is bij het Landelijk bureau DISK, een oecumenische instelling voor arbeidspastoraat. Tien jaar geleden ben ik door een aandoening volledig arbeidsongeschikt geweest. Toen het weer beter ging, ben ik vrijwilligerswerk bij het NVA, centrum voor inburgering, gaan doen. Ik ben betrokken bij het inloopspreekuur. Mensen die begeleid worden bij hun inburgering, dikwijls vluchtelingen, kunnen er terecht met acute vragen op materieel en juridisch gebied.

Ik leg post uit, vul formulieren in en leg contacten met instanties. Het is leuk om te doen. Mensen hebben vaak met forse problemen te maken, vooral op financieel gebied. Toch kan ik vrijwel altijd een oplossing dichterbij brengen. Door dit werk heb ik ook ontdekt dat ik fysiek weer meer aan kan. Enkele jaren geleden heb ik een eigen praktijk voor supervisie en andere vormen van begeleiding kunnen starten. De ervaringen die ik in mijn vrijwilligerswerk opdoe houden mij scherp in mijn betaalde werk."

 

Wat zijn de knelpunten en uitdagingen in je werk?

,,Omdat bezoekers van het spreekuur de Nederlandse taal onvoldoende beheersen is vaak niet meteen duidelijk wat voor vraag ze hebben. Het is van belang dat ik goed luister en niet te snel denk dat ik wel weet wat bezoekers bedoelen. Ook vind ik het belangrijk dat mensen zich niet afhankelijk van mij maken en zich bewust worden van de vaardigheden waarover ze zelf beschikken. Soms laat ik mensen zelf het gesprek met een instantie voeren, terwijl ik meeluister."

Wat inspireert je?

,,De christelijke traditie is voor mij een bron van inspiratie. Vooral het verhaal van de Barmhartige Samaritaan, omdat dit zo mooi laat zien dat het in het leven uiteindelijk aankomt op je inzet voor mensen die langs de kant van de weg geraakt zijn."

 


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 10 nov 2010
bericht nr. 11043 :  geplaatst op 10-11-2010 en 1441 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken