TERUG
Godsdiensten
Christenen sympathiseren met PVV
Protestants
AMERSFOORT - Onder bepaalde groepen christenen schijnt sympathie te bestaan voor de antiislamstandpunten van Wilders. Komt dat voort uit de christelijke onderbuik? Is het xenofobie of cultureel zelfbewustzijn? "Er heerst onbehagen onder christenen dat hen soms doet sympathiseren met de PVV", was het antwoord van een aantal historici tijdens de eerste debatavond van ForumC in De Observant.

door Joke Bosch

 

Historicus Koen Vossen: ,,Sommige christenen hebben het gevoel dat door de islam en door Europa hun wereld vergaat."

Jan-Dirk Snel, mede-oprichter van het Comité voor de Rechtsstaat, Koen Vossen, die als historicus promoveerde op populistische stromingen en Bart-Jan Spruyt, publicist, gingen 14 oktober - de dag van de beëdiging van het nieuwe kabinet - in Stadscafé de Observant met elkaar en de zaal in debat. Volgens hen valt het wel mee met de steun van christenen voor Wilders. ,,Die blijkt absoluut niet uit de verkiezingsuitslag", zegt Bart-Jan Spruyt. ,,CU en SGP hebben nauwelijks verloren aan de PVV." Dat Wilders wel op sympathie kan rekenen van sommige christenen, verklaart hij vooral uit onbehagen.

,,Veel christenen hebben het gevoel dat er een maatschappelijk klimaat is ontstaan tegen geloof op zich." Koen Vossen verklaart het onbehagen onder christenen vooral uit de dominantie van hoogopgeleide randstedelijken binnen de politiek ten koste van het platteland, waar relatief veel christenen wonen, en uit nationalisme. ,, wij hebben het gevoel, al dan niet aangewakkerd door de media, dat door de islam en door Europa hun wereld aan het vergaan is. Overigens is het niks nieuws dat mensen soms meer naar socialisme en soms meer naar nationalisme neigen. Dat was vroeger ook. Christenen zijn wat dat betreft net Nederlanders."

Volgens Jan-Dirk Snel is e culturele revolutie van de jaren zestig eindelijk aangekomen op het platteland. ,,Pro-Wilders zijn is de manier van sommige plattelandschristenen om zich bij de algemene cultuur te voegen en te seculariseren." Snel zegt de afgelopen tijd te hebben ervaren als een nihilistische revolutie. Hij vindt het onbegrijpelijk dat gevestigde partijen als VVD en CDA in zee gaan met een partij die de grondslag van de rechtsorde niet ondersteunt. "Dit wordt het ‘Kabinet Geen Stijl' met als resultaat de definitieve legalisatie van de haat- en scheldcultuur. Van bovenaf worden alle normen losgelaten". Snel kreeg bijval uit de zaal van Roel Kuiper, directeur van het wetenschappelijk bureau van de CU: ,,De hoepel-opmentaliteit wordt nu gelegaliseerd.

Maar het uitgangspunt moet zijn dat je een gemeenschap vormt met alle burgers. Iedereen hoort erbij." Spruyt: ,,Je hoort erbij wanneer je de vrijheid die je voor jezelf opeist, ook een ander gunt." Vossen: ,,Je kunt het positief zeggen: als je erbij wilt horen moet je dit of dat doen, of negatief: we gaan maatregelen nemen om je weg te pesten. Ik zie vooral een tegenstelling tussen nationalisten en kosmopolieten, tussen lager- en hogeropgeleiden."  

Het debat over ‘de christelijke onderbuik' was de eerste in een serie debatavonden over een brandende kwestie van ForumC, een forum voor geloof, wetenschap en samenleving. De debatavonden zijn op 28 oktober (Verzuiling voorbij, staatschool op komst) en 11 november (Geen subsidie voor religie) in De Observant.

Entree € 5,-. Info: http://www.forumc.nl/

 


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 27 okt 2010
bericht nr. 10955 :  geplaatst op 28-10-2010 en 1628 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken