TERUG
Evenementen
Week van de geschiedenis in de provincie Utrecht
Org.Nederland

Week van de geschiedenis in de provincie Utrecht
AMERSFOORT - Van 16 tot en met 24 oktober 2009 vindt de Week van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland, plaats. Musea, archieven, bibliotheken en andere culturele instellingen organiseren speciale activiteiten voor een breed publiek rond het thema 'Land en Water'.

Het Nationaal Historisch Museum en Landschap Erfgoed Utrecht hebben niet voor niets opgeroepen om ook dit jaar weer mee te doen aan de Week van de Geschiedenis. In vrijwel iedere plaats in de provincie Utrecht is iets te doen. Meer informatie over deze activiteiten op www.weekvandegeschiedenis.nl.

In alle Utrechtse regio's kunnen spannende avonturen worden beleefd. In Oudewater wordt op vrijdag 22 oktober een Nacht van de Geschiedenis gehouden. Bezoekers hebben gratis toegang tot bijzondere plekken in de stad. Op de Markt vertelt een geheimzinnig persoon een verhaal waarna de kinderen en ouders worden meegenomen op een spannende speurtocht door de stad met lampions.

Het Rampjaar 1672 spreekt nog steeds tot de verbeelding. Het land was 'redeloos, reddeloos, radeloos'. Op 21 oktober zal historicus Luc Panhuysen in zaal Milandhof te Zegveld die periode weer laten leven. In de winter van 1762 probeerden de Fransen de Waterlinie, die toen ten westen van de stad Utrecht lag, over te steken vanaf Woerden en Zegveld. Door de slechte weersomstandigheden moesten de Fransen vluchten via Zwammerdam, Bodegraven en Nieuwerbrug. Panhuysen kan over deze aftocht, waarbij gemoord, geplunderd en brand gesticht werd zeer boeiend vertellen.

In het Noordwesten van de provincie houdt waterschapsarchivaris Margriet Mijnssen op 20 oktober een lezing over de geschiedenis van het waterbeheer in de omgeving van Amersfoort. Na afloop neemt ze haar toehoorders vanuit de AB-zaal te Leusden mee door het waterbergingsgebied De Schammer. Het waterschap Vallei & Eem wil zo op een laagdrempelige manier de koppeling tussen verleden, heden en toekomst maken.

Dit jaar is er voor het eerst een regionale samenwerking in de provincie Utrecht tijdens de Week van de Geschiedenis. Rhenen, Wijk bij Duurstede en Vianen organiseren samen een breed programma van activiteiten. Centraal in het programma staan Lek en Nederrijn. Deze rivier verbindt de drie plaatsen Rhenen, Wijk bij Duurstede en Vianen. Steeds terugkerend thema in de activiteiten is de ontwikkeling van de rivier van industriegebied naar natuur- en recreatiegebied.

Tijdens de Week van de Geschiedenis worden op 19 oktober in het historische stadhuis van het 700-jarige IJsselstein ook de twee westelijke regiocanons van de provincie Utrecht gepresenteerd. Vorig jaar waren de twee oostelijke regiocanons van de provincie Utrecht al gereed. Deze canons zijn door Landschap Erfgoed Utrecht in nauwe samenwerking met de erfgoedorganisaties in de regio's samengesteld. Ze zijn te zien op www.utrechtsecanons.nl.

Meer informatie over de Week van de Geschiedenis vindt u op de website www.weekvandegeschiedenis.innl.nl
.

http://weekvandegeschiedenis-amersfoort.nl/

 

 

 


bron: De Stad Amersfoort uitgave: 07 okt 2010
bericht nr. 10869 :  geplaatst op 07-10-2010 en 823 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken