TERUG
Mensen
Column
Kerken in Amersfoort
Maria, maria, maria Als we het het hele jaar over Maria hebben, dan zie je me niet meer in de kerk!' Dat hoor ik haar verbolgen zeggen na afloop van een startviering die in het teken staat van ‘Maria, een vrouw als alle anderen?!' Maria is het jaarthema van de kerken in Amersfoort Noord/ Hoogland.

Aan Maria hebben twee protestanten een musical gewijd die in het voorjaar zal worden opgevoerd. Maria speelt ook een rol in de naamgeving van de nieuwe gefuseerde parochie ‘Onze Lieve Vrouw van Amersfoort'. Bij rooms-katholieken is Maria met de paplepel ingegoten. Voor velen is zij onmisbaar als moeder Gods, als zuivere maagd, als vrouw van het volk die de pijn en het verdriet van mensen draagt. De reformatie zette Maria buiten de deur.

Protestanten hebben vaak niets of weinig met haar. Zelf heb ik niets met de dogma's die in de loop van de kerkgeschiedenis van haar zijn gemaakt: haar status als moeder Gods, haar onbevlekte ontvangenis, haar maagdelijkheid en haar ten hemel opname. Maria staat mij in de weg als rolmodel voor de altijd beschikbare en dienstbare vrouw. Ook als maagd ontdaan van haar seksualiteit is zij mij vreemd. Bijbelstheologisch gezien spreekt ze me echter wel aan. In haar loflied (het zogenaamde magnificat, Lukas 1: 39-56) laat zij horen dat God partij kiest voor gewone mensen wiens menselijke waardigheid onrecht wordt aangedaan. God kiest Maria - een gewone jonge vrouw - om Jezus te ontvangen.

Met het doorsnijden van de navelstreng verdwijnt Maria langzaam maar zeker naar de achtergrond. We komen haar alleen nog aan het eind van Jezus' leven tegen. Ze begeleidt haar zoon tot het einde. Ze staat zelfs onder het kruis als haar zoon sterft. In de Bijbel heeft Maria geen prominente plaats, maar als draagster van Gods toekomst is zij voor mij een belangrijke bijbelse figuur. En wat de toekomst betreft: wat zou het mooi zijn als Maria in de rk-kerken een rol zou kunnen vervullen in het toelaten van vrouwen tot het priesterambt! Niet omdat vrouwen beter zijn dan mannen, maar omdat voor God alle mensen gelijk zijn.

Geschreven door Anette Sprotte


bron: De Stad Amersfoort, kerkpagina Raad van kerken Amersfoort uitgave: 29 sep 2010
bericht nr. 10826 :  geplaatst op 30-09-2010 en 1035 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken