TERUG
Mensen
'Rome moet je proeven'
Kerken in Amersfoort
AMERSFOORT Predikant Anette Sprotte leidt reis naar Italiaanse hoofdstad Rome. Zwerven door smalle straatjes en de bekende hoogtepunten bekijken. Nog dit jaar kan dat gaan gebeuren. Belangstellenden kunnen zich aanmelden.

"Ik wil graag met anderen delen waar ik zelf zo van geniet", begint Anette Sprotte haar verhaal, met de kaart van Rome voor zich op tafel. "Rome is zo'n bijzondere stad. Met een ongelooflijke hoeveelheid kerken, de vele levendige pleinen (piazza's) en het gewone alledaagse leven." Anette is liefhebber van kunst en cultuur en van reizen en als predikant verbonden aan de oecumenische geloofsgemeenschap Het Brandpunt in de wijk Kattenbroek. Later dit jaar begeleidt ze een reis naar Rome. "Wie is geïnteresseerd in cultuur, heeft Rome veel te bieden. Het christendom is binnen de Romeinse cultuur ontstaan. Als je iets weet van de geschiedenis van de oudheid, ga je begrijpen hoe cultuur en religie verweven zijn en hoe het christendom bepaalde gewoonten overnam. Zo gaven vrienden en familieleden elkaar toen al geschenken tijdens de feestelijkheden in december ter ere van Saturnus, de god van de landbouw", vertelt Anette. De afgelopen jaren bezocht zij Rome een keer of zes. Niet ieder jaar, maar na verloop van tijd wist de stad haar telkens weer te trekken. Tijdens de korte reis in december wil Anette enkele bekende toeristische attracties laten zien (Colosseum, Pantheon, de Sixtijnse Kapel en de Sint Pieter). Maar, legt ze uit, daarnaast zijn er veel onbekendere schatten die van onvermoede schoonheid zijn. Zo is enkele straten verwijderd van de grote, bekende basiliek Santa Maria Maggiore (Maria de Meerdere) in het centrum van Rome, de kleinere Santa Prassede te bezoeken, een juweel van een basiliek met de opvallend kleurrijke mozaieken. "Mijn eigen favoriete kerk is de Santa Maria in de volkswijk Trastevere, ten westen van de Tiber. Het is de oudste Maria kerk van Rome. Ons hotel staat ook in deze schilderachtige oude wijk, zodat we ruimschoots door de smalle straatjes kunnen dwalen. Een stad als Rome moet je proeven." Overigens staat het programma voor deze kleinschalige reis nog niet helemaal vast. Anette wil voor de mensen die zich aanmelden een kleine ontmoeting organiseren, zodat ieder een eventuele wens kan inbrengen."Deze reis", benadrukt ze,"wordt niet vanuit een kerk georganiseerd. De doelgroep is breed. Ik hoop op een leuke mix van leeftijden, van mensen die nieuwsgierig zijn, geïnteresseerd in de cultuur en ook vitaal voor de wandelingen door de stad."Het heeft iets dubbels om als predikant een katholieke stad te bezoeken. "Ik heb een oecumenisch hart. Het meest verwant voel ik me met de gewone gelovige, met solidariteit en barmhartigheid. Maar in Rome zie ik het katholicisme overal. Ik geniet van de kunst in de kerken, maar sta kritisch tegenover de kerken als bolwerk van macht."

Geschreven door MARIAN VREUGDENHIL

Informatie

Vijfdaagse cultureel spirituele Rome-reis, 15 t/m 19 december. Informatie bij Reisbureau SWS Travel, zie www.swstravel.nl. Aanmelding tot uiterlijk 15 oktober, telefoon 0634053962 of e-mail info@swstravel.nl.


bron: Amersfoort Nu uitgave: 22 sep 2010
bericht nr. 10807 :  geplaatst op 25-09-2010 en 1057 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken