TERUG
Evenementen
Geloven in God op je eigen manier in Vaassen

Geloven in God op je eigen manier in Vaassen
Zondag wordt het jubileum van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Vaassen herdacht die er vanaf het begin een gastvrij onderdak heeft gevonden. Wel Nederlands Hervormd maar minder streng in de leer zijn de Vrijzinnig Hervormden. Ze geloven wel in God, maar ieder op zijn eigen manier. Niet als de Schepper op Zijn troon, maar als een deel van de natuur, van muziek of van het licht. Als dat kleine stukje goddelijkheid dat ieder mens met zich mee draagt.


door Jan Visser.

Het bestuur van de kerk aan de Deventerstraat in Vaassen. Zondag wordt de eerste dienst van het nieuwe seizoen gehouden om 10 uur door ds. Marianne Gaastra met aansluitend een bezoek aan Het Koetshuis van Kasteel de Cannenburgh.foto Hans van de Vlekkert

Het bestuur van de kerk aan de Deventerstraat in Vaassen. Zondag wordt de eerste dienst van het nieuwe seizoen gehouden om 10 uur door ds. Marianne Gaastra met aansluitend een bezoek aan Het Koetshuis van Kasteel de Cannenburgh.foto Hans van de Vlekkert

 

Als een toevluchtsoord voor vrijdenkers, gelovigen van alle denkbare en ondenkbare godsdiensten en voor atheïsten is het kerkje aan de Deventerstraat in Vaassen de afgelopen 75 jaar geweest.
Quantcast

,,Maar soms ben ik heel kinderachtig en zie ik Hem toch even in de wolken," zegt secretaris Nel Bohré van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Vaassen. God is niet, God gebeurt. In de blik van een ander, in een goed gesprek, in de liefde. De religieuze ervaring loopt als een rode draad overal doorheen, maar Vrijzinnig Hervormden willen licht in de leer zijn en zwaar in het leven.


,,We willen vooral in ons dagelijks leven verantwoording afleggen en dicht bij de mensen zijn," licht voorzitter Bert Jansen uit Apeldoorn deze one-liner toe.

Aan de vooravond van het 75-jarig jubileum zien secretaris Nel Bohré, voorzitter Bert Jansen, oud voorzitter Eva Koops-Hazenberg en oud-bestuurslid Egbert Koops terug op hun vereniging, want hun geloofsgemeenschap is een vereniging en geen kerk. Opgericht in 1935 toen de eerste leden het keurslijf van de Nederlands Hervormde kerk te nauw werd en ze de moederkerk verlieten, zoals Luther zich in 1517 van de RK kerk afkeerde en de reformatie leidde. Als feestvieren op de kermis gelijk stond met een bezoek aan de duivel, was het hoog tijd voor een ander soort geloven. Dat vonden zo'n 140 leden die aan de wieg van het kerkje aan de Deventerstraat stonden.

Het kerkje werd ontworpen door de architect die ook de Regentessekerk in Apeldoorn ontwierp met de kenmerkende lange smalle glas-in-loodramen en onthuld door Doris Kalff , de dochter van de eerste voorzitter, ir. G. Kalff. Maar geloven werd in de jaren daarna steeds minder, ook in de vrijzinnige gemeenschap en op het dieptepunt van de geloofscrisis zaten er slechts zes mensen in de kerk. ,,We waren in 1975 op sterven na dood,'' vertelt Nel Bohré. ,,En het is vooral te danken aan de inzet van dominee Evert van Loenen dat onze kerk weer langzaam tot bloei is gekomen.''

Met 45 leden is hun aantal beduidend minder dan 75 jaar geleden, maar de neergaande trend van kerkgang in aanmerking nemend zijn de bestuursleden zeker niet ontevreden met de huidige stand van zaken. Bert Jansen kan in zijn twintigjarige ervaring als voorganger het aantal dopen, huwelijken en begrafenissen op de vingers van twee handen tellen. Een doop of huwelijk waar geen zware dogma's gelden, waar een kindje niet 'in zonde' wordt geboren en een bruidspaar elkaar niet eeuwige trouw hoeft te beloven.

Oude rituelen wordt nieuw leven ingeblazen en het gaat er vooral om dat mensen gelukkig zijn, vat Jansen het vrijzinnige van de 75-jarige geloofsgemeenschap samen.


bron: De Stentor uitgave: 16 sep 2010
bericht nr. 10783 :  geplaatst op 19-09-2010 en 740 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken